Policista byl oceněn medailí za statečnost

Policista byl oceněn medailí za statečnost
Na símku zleva plk. Mgr. Pavel Novák, ved.ÚO Policie ČR Prostějov, oceněný por. Bc. Antel a plk. RNDr. Jaroslav Skříčil, krajský ředitel Policie ČR Ol. kraje

Dne 15.2.2012 byl na Územním odboru policie v Prostějově slavnostně oceněn medailí za statečnost zástupce vedoucího Obvodního oddělení Němčice nad Hanou por. Bc. Marek Antel.

Ve středu 30.11.2011 v 09.15 hodin na Obvodní oddělení Němčice nad Hanou telefonicky oznámila pracovnice Obecního úřadu ve Vitčicích, že je u jednoho místního rodinného domu cítit plyn, na klepání nikdo nereaguje a má podezření, že se v domě nachází osoba. Hlídka policie vyjela neprodleně na místo a cestou prostřednictvím linky 150 si na místo přivolala jednotku hasičů. Po příjezdu na místo pracovnice OÚ hlídce sdělila, že hlavní přívod plynu do domu již uzavřela. Dále uvedla, že v domě bydlí pětapadesátiletý muž, který se již v minulosti léčil na psychiatrii se sebevražednými sklony. Pán je v plném invalidním důchodě, nikam nechodí a měl se v té době nacházet uvnitř domu.

Vzhledem k tomu, že na místo doposud nedorazila jednotka hasičů, na klepání v domě nikdo nereagoval a věc nesnesla odkladu, neboť osoba mohla být uvnitř domu ohrožena na zdraví či životě, npor. Bc. Antel rozbil kladivem v přízemí skleněnou vakuovou část okna a zevnitř okno otevřel. Následně vnikl oknem do kuchyně, kde se nacházela zapnutá elektrická trouba a čtyři elektrické plotýnky, dům byl silně zamořen plynem, který původně ucházel z odpojeného přívodu k zavěšenému plynovému kotli v místnosti kuchyně. V obývacím pokoji nalezl na gauči v polosedě muže, jež byl při vědomí, ale částečně omámený, v pravé ruce držel zapalovač s palcem na škrkátku a uváděl, že chce zemřít. Duchapřítomný npor. Antel vyrazil muži zapalovač z ruky a vyvlekl jej z domu ven na čerstvý vzduch. Následně kolega na místo přivolal záchranku a muži poskytl první pomoc. Asi po 5 minutách se na místo dostavila jednotka hasičů z Prostějova, která na místě provedla měření koncentrace plynu v domě a i s odstupem času byla naměřena koncentrace plynu v domě v množství, které by v případě iniciace způsobilo výbuch. Následně byl v koupelně nalezen dopis na rozloučenou, ve kterém obyvatel domu popisuje, že se chtěl svým jednáním zabít a zároveň vyhodit dům do povětří.

Udělením „Medaile za statečnost“ bychom chtěli ocenit projevení jeho osobní statečnosti při situaci, která bezprostředně ohrožovala jak zdraví a život jeho vlastní, tak zdraví a život občana. 

Nadporučík Bc. Marek Antel slouží u Policie ČR již 11 let. K výkonu služby přistupuje vždy svědomitě, iniciativně, své znalosti si nadále zdokonaluje studiem odborné literatury zejména v oblasti trestního práva. Řádně plní veškeré stanovené úkoly, při jednání s občany vystupuje vstřícně a korektně. Ve vztahu k podřízeným vyžaduje důsledné plnění pracovních úkolů, každému rád a ochotně poradí. Svojí pracovitostí jde podřízeným osobním příkladem a to i nad rámec řádné pracovní doby. 

Gratulujeme kolegovi k jeho plně zaslouženému ocenění.

por. Bc. Eva Čeplová, tisková mluvčí Policie ČR Prostějov

Poslat nový komentář