Nadace Partnerství sbírá návrhy do ankety „Strom roku 2012“

Nadace Partnerství sbírá návrhy do ankety „Strom roku 2012“
ilustrační foto

Již po jedenácté sbírá Nadace Partnerství návrhy stromů do ankety o nejsympatičtější strom republiky. Zájemci z řad široké veřejnosti mohou nominace zasílat do pátku 4. května. 

I letos byl vyhlášen nový ročník ankety, své návrhy mohou podávat jednotlivci, obce, občanská sdružení a nevládní organizace. V průběhu června budou návrhy vyhodnoceny odbornou porotou, která vybere 12 finalistů, pro něž hlasuje veřejnost formou dárcovské SMS. Výtěžek zpoplatněného hlasování je použit pro výsadbu nových stromů a pomůže sázet a chránit nové stromy. Strom roku 2012 bude vyhlášen 20. října u příležitosti Dne stromů.

Cílem ankety je upozornit na zajímavé stromy se silným příběhem a poutavou historií, najít nejsympatičtější strom, který spojuje lidi z okolí, posiluje místní komunitu a pomáhá budovat vztah člověka k přírodě i vztahy mezilidské. Od roku 2002 se do ankety zapojilo 408 tisíc lidí. Do ankety je možné navrhnout i stromy ohrožené necitlivými zásahy, stavební činností nebo vandalismem. Stromy, které rostou v těchto nepříznivých podmínkách, ocení Nadace Partnerství titulem Strom hrdina. Vítězný „Strom roku 2012“, který získá největší podporu veřejnosti, obdrží poukaz na bezplatné arboristické ošetření a postoupí do mezinárodní ankety Evropský strom roku.  

Myšlenka soutěže pochází z Brna. Anketa navazovala na aktivity prvorepublikových okrašlovacích spolků a soudobé aktivity místního sdružení Českého svazu ochránců přírody v Brně. Během prvních dvou let probíhala pouze na Brněnsku, počínaje rokem 2002 se rozšířila celostátně. Prvním vítězem ankety v roce 2000  se stala Bystrcká lípa, nejstarší strom Brna. Posledním „Stromem roku“ je loňský vítěz – dubová alej ve Skaličce na Olomoucku. 

Anketu Strom roku 2012 spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Více informací na www.stromzivota.cz/anketa.       

(red) 

Poslat nový komentář