Ceny potravin stoupaly. Připlatili jsme si za mléčné výrobky, vejce, cukr

Ceny potravin stoupaly. Připlatili jsme si za mléčné výrobky, vejce, cukr
ilustrační foto kosik.cz

Ceny potravin v červnu opět stoupaly. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Například cena másla je nejvyšší v historii, v průměru ho koupíte za 47 korun.

Meziroční růst spotřebitelských cen v červnu mírně zpomalil na 2,3 procenta z květnových 2,4 procenta. Inflaci poháněly vzhůru hlavně ceny potravin a nealkoholických nápojů. Na rekordní hodnotu 187,5 koruny za kilogram se v červnu dostala cena másla. 

"Kilo másla v červnu stálo 187,5 korun. To je o 12 % více než v květnu a dokonce o 43 % víc než před rokem. Jde o rekordní hodnotu, která překonala dosavadní březnové maximum. Kostka másla tak průměrně stojí 47 korun,“ uvedl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek.

Kromě másla významně zdražovaly i další mlékárenské výrobky. Cena jogurtů meziročně stoupla o 13,5 procenta, v případě sýrů dokonce o 15,9 procenta. Hlouběji do peněženek museli lidé sáhnout i při koupi vajec a cukru. Cena vajec stoupla o 23,6 procenta a cukr meziročně zdražil o 21,2 procenta.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny v červnu stagnovaly na květnové úrovni. Rostly hlavně ceny dovolených (meziměsíčně o 4,1 procenta), jogurtů (6,1 procenta) a mléka (2,8 procenta). (Zdroj ČSÚ)

 

Poslat nový komentář