Nakupme metry. Česká pošta od března opět zdražuje!

Nakupme metry. Česká pošta od března opět zdražuje!
ilustrační foto logo ČP

Česká pošta mění od 1. března 2019 ceny celé řady svých služeb. A pozor! Nejen, že se změnily částky za jednotlivé služby, ale změnila se podstatným způsobem i některá pravidla určování výše poštovného.

Proto jsme pro vás porovnali ceny platné do 28. 2. 2019 s novými cenami platnými od 1. 3. 2019. Česká pošta nově klade důraz na VELIKOST balíkové zásilky, pro výpočet poštovného balíků již není rozhodující hmotnost zásilky! 

U Balíku do ruky a jiných balíkových služeb jsme byli zvyklí na to, že na poště náš balík hodili na váhu, a podle váhy určili poštovné. Od března ale bude rozhodovat délka (viz tabulka v příloze).

"Uvedené ceny se vztahují na balíky do 30 kg, jejichž součet všech 3 stran je maximálně 300 cm, dále mají tvar krychle nebo kvádru, některý z jejich rozměrů není menší než 0,8 cm, jsou zabaleny v kartonovém či jiném pevném obalu, nejsou zabaleny v obalu černé barvy a mají adresní stranu upravenou podle požadavků České pošty. Ceny jsou uvedeny bez příplatku za Udanou cenu nad 50 000 Kč (viz přehled doplňkových služeb). Pokud si klient zvolí doplňkovou službu „Vícekusová zásilka“, výše uvedené rozměrové limity platí pro každý jednotlivý kus této zásilky a cena zásilky je stanovena jako součet cen jednotlivých kusů této zásilky," vysvětluje na svém webu Česká pošta. 

Takže si to shrneme na příkladu balíku do ruky - vztahuje se ale na všechny zásilky.

Balík do ruky může mít hmotnost až do 30 kg. Podstatné je to, že jeho hmotnost nemá vliv na cenu poštovného.

Jestliže v jedné krabici odešlete malou kovadlinu o hmotnosti 29,5 kg a ve druhé (stejně velké krabici) odešlete věneček ze sušených květin o hmotnosti 0,5 kg, zaplatíte stejné poštovné!

Součet všech tří stran Balíku do ruky nesmí přesáhnout 300 cm. Balík do ruky musí mít tvar krychle nebo kvádru. Válec, šišoid, pytel ... to vše není vítáno. Pokud bude mít Balík do ruky jiný tvar než kvádr nebo krychle, účtuje pošta příplatek za Nestandard ve výši 19 Kč. Balík do ruky musí být v kartonovém či jiném pevném obalu. V případě jiného obalu účtuje pošta příplatek za Nestandard ve výši 19 Kč. Balík do ruky nesmí být zabalen v černé fólii. Za balíky v černé fólii účtuje pošta příplatek za Nestandard ve výši 19 Kč.

Výše poštovného se určuje výhradně podle toho, kolik cm má nejdelší strana balíku. U Balíku do ruky jsou tyto velikostní hranice: S - do 35 cm, M - do 50 cm, L - do 100 cm, XL - do 240 cm ...přičemž platí, že součet všech tří stran nesmí přesáhnout 300 cm.

Další informace najdete na webu České pošty - https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/5544515/Cen%C3%ADk_1_3_2019.pdf/b046c5e5-5e95-4e1d-97c8-3669a33f6869. (ber) 

 

 

Komentáře

Příchod na poštu- tzv "vlezné": 16Kč
Poplatek za otevření přepážky: 17Kč
5 sekund komunikace s pracovnicí: 6Kč
Služby typu:
-možná Vám to doručíme
-třeba to neztratíme
-tentokát to nerozbijeme
ZDARMA!!

Poslat nový komentář