Katčiny postřehy a pravdy ze Singapuru

Katčiny postřehy a pravdy ze Singapuru
ilustrační foto

V dnešním díle Katka tak trochu zhodnotí Singapur očima mladé cestovatelky.

* Úřední jazyk: úřední jazyky jsou čtyři - angličtina, čínština, malajština a tamilština. Většina nápisů v metru je uvedena ve všech jazycích, jinak převažuje angličtina a v čínské čtvrti čínština, která je na druhém místě v důležitosti.

* Voda: oficiálně pitná z kohoutku. V obchodech prodávají balenou docela draho. Na hostelu naštěstí mají mašinku na teplou a studenou vodu, tak každý den čepuju.

* Doprava: se SMRTí dojedete všude :-). Singapurský dopravní podnik má dopravní systém dobře pod palcem. Síť metra je hustá a autobusem se dostanete prakticky všude (pokud víte, kam daná linka jede). Cestování velmi usnadnuje EZ-link karta, kterou lze koupit na každé stanici i obchodech 7 Eleven. Dobíjí se buď v automatech nebo u přepážky SMRTi. Cena jízdného záleží na vzdálenosti. Kartu načtete při vstupu do metra a odečtete při výstupu v cílové stanici. To samé v autobuse. Načtete u řidiče a odečtete při výstupu z autobusu.

* Čistota a zákazy: žvýkačky neexistují a jsou zakázané. To, aby nešpinily ulice. Zakázané je odhazovat odpadky na ulici, plivat. přecházet mimo přechod, do metra nosit durian (opravdu velmi páchne), jíst a pít v metru, kouřit se smí jen na vyhrazených místech. Ulice jsou čisté a za celou dobu jsem neviděla žádného psa ani kočku. Nevím, jestli je to tím, že Singapurci na jejich chování nejsou zvyklí, nebo jestli jsou braní jako potrava (Číňané psy jedí). V nabídce jsem nikde psí polévku neviděla, nebo je to zakamuflované jako kuře ;-).

* Strava: najíst se lze levně i draze. Nejlevněji v obchodních centrech a jídelních centrech, kde jsou stánky s jednotlivými pokrmy.

* WC: najít veřejnou toaletu v Singapuru není problém. Češi (ale i lidé z jiných evropských zemí) by si měli vzít příklad. Záchody v metru, nákupních střediscích, restauracích, parcích a atrakcích jsou čisté a ZDARMA! Takže není třeba hledat nejbližšího McDonalda, když to na vás během celodenního běhání po městě přijde.

Singapur je moderní, čisté a bezpečné město. A rozhodně stojí za návštěvu.

Vaše Katka

Poslat nový komentář