Ponechávala si peníze klientů cestovní kanceláře. Zpronevěřila téměř 900 tisíc

Ponechávala si peníze klientů cestovní kanceláře. Zpronevěřila téměř 900 tisíc
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Kriminalisté Služby kriminální policie a vyšetřování, oddělení hospodářské kriminality územního odboru Olomouc, ukončili v uplynulých dnech případ, týkající se podnikatelské činnosti na úseku cestovního ruchu. V této souvislosti bylo zahájeno trestní stíhání 60leté ženy z Olomoucka, kterou obvinili ze zločinu zpronevěry a přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Tohoto protiprávního jednání se měla dopustit v letech 2014 a 2015 tím, že jako podnikatelský subjekt, podnikající v oblasti cestovního ruchu, sjednávala jako zprostředkovatel s různými klienty cestovní smlouvy pro cestovní kanceláře poskytující zahraniční a tuzemské pobyty. Část z finančních prostředků, které od klientů obdržela na úhradu pobytů, si měla neoprávněně přisvojovat a nepoužít je na celkovou úhradu zprostředkovaných cestovních pobytů. Některým z klientů, a to i přes tyto skutečnosti, byla účast na sjednaných pobytech ze strany konkrétních cestovních kanceláří, přestože tyto neobdržely plnou úhradu za cestovní pobyt, umožněna, některým však ne a ti se tak objednaného pobytu, ani případného vrácení peněz, nedočkali. "Svým jednáním měla způsobit celkovou škodu za téměř 874 000 korun, a to zhruba sedmdesáti poškozeným - jak klientům převážně z Olomouckého kraje, tak i cestovním kancelářím z celé České republiky. Peníze, které si ze zaplacených částek od klientů měla ponechávat, měla použít na úhradu předchozích závazků," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Při prověřování vyšlo také najevo, že si žena jako podnikatelský subjekt minimálně v letech 2013 – 2015 nevedla účetní knihy, zápisy či jiné doklady sloužící k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole, ačkoliv jí tato povinnost vyplývá ze zákona, a ohrozila tak majetková práva jiného a včasné a řádné vyměření daně. Navíc jako osoba samostatně výdělečně činná dluží na pojištění příslušné správě sociálního zabezpečení částku, přesahující 190 000 korun.

Na základě důkladného prověření všech skutečností, výslechu poškozených klientů, zástupců společností a písemných podkladů zahájili kriminalisté trestní stíhání 60leté ženy, kterou obvinili ze zločinu zpronevěry a přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. "V případě prokázání viny a odsouzení jí za oba trestné činy hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. V uplynulých dnech byl spisový materiál ze strany policejního orgánu ukončen a s návrhem na podání obžaloby předán příslušnému okresnímu státnímu zastupitelství. Ten návrh akceptoval a byla podána obžaloba příslušnému soudu,"  dodala Urbánková. (red)

 

 

Poslat nový komentář