Tříkrálová sbírka: Vykoledováno nejvíce peněz v historii

Tříkrálová sbírka: Vykoledováno nejvíce peněz v historii
ilustrační foto

Letošní Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Počítání je definitivně u konce, kasičky jsou rozpečetěny. Výnos ze sbírky podpoří desítky charitních akcí v České republice, desetina výnosu půjde na pomoc do zahraničí. Čeští koledníci po domácnostech vykoledovali částku 73 895 466,82 Kč a dalších 792 288 Kč přispěli lidé zasláním dárcovské DMS. Celkový výnos z lednové sbírky činí částku 74 687 754,82 Kč.

Tříkrálové sbírky, která je největší dobrovolnickou akcí u nás, se účastní na padesát tisíc koledníků z řad dětí a mládeže a dalších dobrovolníků. Její výnos podpoří služby pro seniory, nemocné a handicapované, ale také lidi bez domova nebo v hmotné či sociální nouzi. Většina finančních prostředků zůstává v regionu, kde byly vykoledovány. Letošní výsledek je přitom největším v celé historii pořádání sbírky.

V prostějovském děkanátu sbírka probíhala v prvních čtrnácti lednových dnech, v samotném Prostějově pak ve dnech 6. a 7. ledna. Do sbírky bylo zapojeno 176 skupinek ve více než padesáti obcích a výtěžek činí částku 652 530 Kč.

Pro srovnání, v olomoucké arcidiecézi se do celkem 4 792 pokladniček vybralo 21 127 165 Kč, z toho 65% se vrací zpět do regionů, v nichž byly finance vybrány. 

Po ukončení sbírky byly kasičky úředně rozpečetěny pod dohledem místních úřadů. Výnos byl pak dle zákona shromážděn na jednom centrálním kontu, odkud následně půjde k jednotlivým projektům. Možnost podpořit sbírku nekončí. Celoročně lze přispět zasláním dárcovské DMS.

(pel)

Poslat nový komentář