Vojáci na pomoc nemocným dětem

Primář dětského oddělení prostějovské nemocnice převzal šek na částku 29 tisíc k
Primář dětského oddělení prostějovské nemocnice převzal šek na částku 29 tisíc korun.

Letos již po čtvrté připravili příslušníci ze 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka z Prostějova charitativní akci, jejíž výtěžek věnují nemocným nebo handicapovaným dětem, dětskému domovu či jiným potřebným zařízením. Letošní 4. ročník byl ve znamení turnaje v malé kopané, který proběhl na hřišti v Kostelci na Hané.

Charitativní akce se zúčastnila řada organizací, turnaje samotného pak třináct družstev. Samozřejmě z pořádajícího útvaru a pak například družstva prostějovského Územního odboru policie ČR, Jednoty Čs. obce legionářské, opavského 532. praporu EB, olomouckého Zpravodajského odboru Velitelství společných sil a prostějovské Vojenské policie a další.

Na slavnostním zahájení charitativní akce ocenil úsilí organizátorů primátor města Prostějova Miroslav Pišťák: „Vážím si těch, kteří v dnešní nelehké době zorganizují charitativní projekt a chtějí pomoci těm, kteří naši pomoc opravdu potřebují.“ Zatímco vloni byl příjemcem charitativní sbírky Dětský domov Plumlov, který za bezmála třicet tisíc korun pořídil sportovní vybavení pro děti, letos se průzkumníci ze stodvojky rozhodli věnovat celý výtěžek charitativní akce dětskému oddělení prostějovské nemocnice. Výtěžek 29 tisíc korun putoval na nákup speciálních zařízení ve prospěch stálého pacienta dětského oddělení prostějovské nemocnice Kristiánka.

„Peníze ve zdravotnictví neustále chybí. Díky vám můžeme na dětské oddělení zakoupit speciální dětský kočárek a přístroj na měření hladiny kyslíku pro Kristiánka, který je stálým pacientem našeho oddělení. Ve dne je běžným chlapcem, který chodí do první třídy, běhá a hraje si s ostatními dětmi. V noci však díky vrozené vadě musí být napojen na složitý respirační přístroj, který udržuje jeho základní životní funkce,“ uvedl primář dětského oddělení MUDr. Josef Tenora při předání dárkového šeku a dodal: „Jménem Kristiánka vám všem děkujeme.“

Tradice pořádání charitativních akcí u 102. průzkumného praporu sahá do roku 2009. Hlavní myšlenkou všech projektů byla podpora dětí. Historicky první charitativní akcí byl „Kutuzovův pochod“, jehož cílem bylo překonat pěším přesunem vzdálenost z Prostějova do Slavkova. Výtěžek finanční sbírky byl věnován Fondu ohrožených dětí Klokánek a Dětskému domovu Plumlov. V roce 2010 se příslušníci stodvojky rozhodli uspořádat akci s názvem „24 hodin na kole“. Družstva vybavená jízdním kolem soutěžila po celých 24 hodin v počtu zvládnutých kilometrů. Výtěžek byl rozdělen mezi Dětský domov v Plumlově a dětské oddělení prostějovské nemocnice. Vloni byla charitativní akce ojedinělá tím, že probíhala na dvou kontinentech. V České republice a v Afghánistánu, kde působili příslušníci 102. pzpr v rámci 8. jednotky PRT. Do projektu byly dále zapojeny i „stonožkové“ školy z celé České republiky. Společným úsilím se chůzí podařilo téměř dvakrát překonat 4544 kilometrů, což byla vzdálenost mezi afghánskou základnou Shank a posádkou Prostějov. Finanční sbírka z ročníku 2011 byla věnována Dětskému domovu v Plumlově.

(Kateřina Ramil, jap)

Poslat nový komentář