Projekt Zviditelnění chodců a cyklistů v silničním provozu je v plném proudu

Projekt Zviditelnění chodců a cyklistů v silničním provozu je v plném proudu
Foto PČR

Zviditelnit nemotorizované účastníky silničního provozu, neboli chodce a cyklisty, si dali za úkol prostějovští policisté s pojišťovnou Generali a BESIPem. S tímto cílem společně vyrazili přímo do ulic Prostějova, kde občanům rozdávají reflexní doplňky ke zvýšení jejich viditelnosti. Kromě toho, že občanům doplňky dávají, snaží se je zároveň i motivovat k jejich používání.

„Zahájení projektu bylo záměrně plánováno na podzim, kdy se prodlužuje noc a pohyb osob ve tmě je proto častější. Projekt je zaměřen zejména na dospělou populaci, protože vybavenost dětí a dospívající mládeže reflexními doplňky je již na dost vysoké úrovni. Prospěšnost reflexních materiálů totiž objevilo již mnoho výrobců oblečení, sportovního vybavení, nebo školních batohů a tak jsou děti v silničním provozu daleko více chráněné než dospělí,“ informoval policejní preventista František Kořínek.
V kategorii seniorů je, s ohledem na sníženou pohyblivost, potřeba užití těchto doplňků ještě vhodnější. „Doplňky z reflexních materiálů mohou více než desetkrát prodloužit vzdálenost, na kterou je například chodec při přecházení vozovky za snížené viditelnosti pro řidiče automobilu vidět. To samozřejmě dává řidiči až desetkrát delší čas si chodce všimnout, reagovat na něho a přizpůsobit mu svou jízdu, nebo i zastavit,“ vysvětlil Kořínek.
„Reflexní doplňky v rámci tohoto projektu jsme občanům rozdávali již při konání akcí Prostějovská koloběžka a Svátek seniorů, ale také přímo v provozu v ulicích města Prostějov, například dne 1. listopadu v blízkosti Městského hřbitova v Prostějově,“ dodal Kořínek s tím, že dosud bylo rozdáno více než 700 reflexních pásek červené barvy. Akce bude pokračovat i v dalších dnech a to nejen na území Prostějova. (red)

Poslat nový komentář