Celorepubliková dopravně bezpečností akce se zaměřila na neviditelné chodce

Celorepubliková dopravně bezpečností akce se zaměřila na neviditelné chodce
Foto PČR
Další fotky: 
Celorepubliková dopravně bezpečností akce se zaměřila na neviditelné chodce

Od 3. 11. do 19. 11. 2017 se uskutečnila i v Olomouckém kraji celorepubliková dopravně bezpečnostní akce zaměřená na viditelnost chodců v podzimním období.

Zákon ukládá od února 2016 povinnost chodcům mít oděv při chůzi mimo obec opatřen reflexním prvkem. Bohužel se stále setkáváme s takovými, kteří za snížené viditelnosti jsou takřka neviditelní. Proto tato akce byla zaměřena právě na ně. Do krajské akce bylo zapojeno celkem 280 policistů dopravní a pořádkové policie. "Během akce bylo zkontrolováno mimo obec za snížené viditelnosti celkem 376 chodců. 351 chodců během chůze mimo obec bylo vybaveno reflexními prvky. 25 chodců tuto povinnost nesplnilo a policisté jim uložili blokovou pokutu v celkové výši 3.500 korun," uvedla krajská policejní mluvčí Marta Vlachová. 

Společně v době kontrolní akce zaměřené na chodce policisté zkontrolovali i 985 řidičů. U 138 bylo zjištěno porušení zákona, za což byli potrestáni uložením pokuty v celkové výši 30.500 korun. Jednalo se hlavně o porušení nejvyšší povolené rychlosti, a to v 15 případech, dále 5 řídilo pod vlivem alkoholu, 5 nepoužilo během jízdy bezpečnostní pásy a 12 mělo nevyhovující technický stav vozidla. Také u 28 cyklistů bylo zjištěno porušení zákona, za což zaplatili pokutu celkem 4.100 korun. Jednalo se o nesprávné osvětlení jízdního kola a jízdu pod vlivem alkoholu, řešeno jako přestupek.

Těmito akcemi policisté chtějí upozorňovat účastníky silničního provozu na nutnost být viděn a povinnost dodržovat zákony. (red)

 

Poslat nový komentář