Zastupitelé svou většinou odmítli církevní školu

 Zastupitelé svou většinou odmítli církevní školu
Foto ber
Další fotky: 
 Zastupitelé svou většinou odmítli církevní školu

 

Jednu školu zrušíme, abychom mohli druhou otevřít. Zbytečná konkurence. Ubydou nám děti a co potom. Nevidím důvod, proč by se měli žáci první třídy proplétat mezi středoškoláky. Jen několik málo názorů z diskuze, kterou na úterním zastupitelstvu vyvolala petice za zřízení církevní školy při Cyrilometodějském gymnáziu. Zastupitelé ji smetli ze stolu stejně jako jasný požadavek gymnázia na pronájem dvou pater budovy v Komenské ulici.

Nová škola? Proč ne a proč ano

"Základních škol je v Prostějově dost a není potřeba, aby vznikla další. Časem to přinese mimo jiné úbytek žáků v těch stávajících," argumentovala náměstkyně primátora Ivana Hemerková. Jaroslav Šlambor se netajil názorem, že nechápe, proč by se měla zřizovat nová škola, když Rejskova škola byla zrušena kvůli malému počtu žáků. Zastupitel Tomáš Blumenstein naopak bral jako výhodu vznik konkurence : "Je nezbytná k tomu, aby byly školy kvalitnější.“ Pro založení školy byl i další zastupitel Václav Kolář : „Pokud ještě ani nevznikla a už je považována za tak žádanou, tak bychom ji měli dát šanci." Radní Milada Sokolová se zřízením církevní školy rovněž souhlasí:" Sdílím názor s kolegou Blumensteinem. Konkurence je nutná a obzvlášť u škol. Vždyť si již nyní vybíráme, do jaké školy dítě umístíme. Navíc si myslím, že jde skutečně o rozhodnutí rodičů, kterým by mělo být umožněno nechat děti studovat tam, kde je to podle rodiny vhodné."

Zastupitele nepřesvědčil ani argument, že škola nebude město stát ani korunu, protože její vznik nefinancuje město.

Proběhne prověření využitelnosti prostor v Komenského

Cyrilometodějské gymnázium zažádalo o pronájem dvou pater v  budově v Komenského ulici 4. Právní oddělení magistrátu nabídku ve výši 200 tisíc korun ročně, nedoporučilo „Obáváme se, že prozatím nebyl naplněn účel, pro který gymnázium pronájem žádá,“ uvedla vedoucí oddělení odboru správy a údržby majetku města Alexandra Klimková.

„Žádost o pronájem jsme podávali letos 27. května a do dnes jsme od magistrátu nedostali odpovědˇ. Pokud nezískáme prostory, o základní školu usilovat nemůžeme,“ řekl PvNovinkám ředitel Cyrilometodějského gymnázia Jaroslav Fidrmuc, kterého výsledek jednání zastupitelstva zklamal. "Pokud rozhodnou o tom, že raději školní budovu ponechají prázdnou, než aby ji využil jiný zřizovatel, považuji to za příznak nemocné společnosti," dodal Fidrmuc, který je ale přesvědčen, že v budoucnu se prostor pro církevní základní školu v Prostějově najde.

Rozhodnutí

Po hodinové bouřlivé debatě se nakonec zastupitelé rozhodli hlasovat. Pouze 14 zastupitelů bylo pro zřízení církevní základní školy.

"Rozhodnutí zastupitelstva mě mrzí hlavně za rodiče, jejichž děti příští školní rok nastupují do první třídy. Ti byli o možnost navštěvovat církevní základní školu připraveni," dodal Jaroslav Fidrmuc.(ber) 

Komentáře

Děti mohou navštěvovat církevní školu v Olomouci, pokud o to jejich rodiče tak moc stojí....

Poslat nový komentář