Organizace na ochranu zvířat vyzvaly ministra zemědělství k zákazu cirkusů se zvířaty

Organizace na ochranu zvířat vyzvaly ministra zemědělství k zákazu cirkusů se zvířaty
ilustrační foto plakát

Organizace na ochranu zvířat Svoboda zvířat, Hlas zvířat, Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku a Advokátní kancelář Roberta Plicky předaly v pondělí 8.10.2018 “Výzvu ministrovi zemědělství”. Reagují tak na připravovanou novelu Zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání.

Autoři výzvy na ministra Tomana apelují, aby připravovanou novelu rozšířil o zákaz využívání všech volně žijících (divokých) zvířat v cirkusech v ČR. Aktuální znění Zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, totiž zakazuje pouze drezúru u nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců, vyjma delfinovitých, nosorožců, hrochů a žiraf. Novela zákona, která je v současnosti v připomínkovém řízení, ruší výjimku pro deflínovité. To ale autorům výzvy přijde málo. Výzvu převzali náměstek Petr Jílek a ministerský rada Jiří Pondělíček.

Podle autorů výzvy nejsou cirkusy schopny splnit moderní požadavky na welfare volně žijících zvířat, znemožňuje to totiž samotná kočovná podstata cirkusu. Organizace ve výzvě dále vyjmenovávají nedostatky, které podle nich cirkus pro volně žijící zvířata má: omezené prostory k životu, klidu, nebo i možnosti koupání v případě potřeby, neustálý transport, který zvířata vystavuje stresu a drezuru, která je pro volně žijící zvířata naprosto nevhodná. Zároveň dodávají, že: “chov vzácných druhů volně žijících zvířat v cirkusech neplní účel, který by jakýkoli chov těchto druhů v zajetí v moderní společnosti plnit rozhodně měl, tedy na prvním místě přispívat k záchraně a udržení populace druhu ve volné přírodě!”

Zákaz využívání přinejmenším všech volně žijících zvířat v cirkusech platí již ve 12 evropských zemích: Bosna a Hercegovina, Estonsko, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Kypr, Makedonie, Malta, Rakousko, Řecko, Slovinsko a Srbsko. Autoři výzvy tvrdí, že v české společnosti zájem o tuto problematiku roste a stále více lidí si zvířata v cirkusech nepřeje. Dokazuje to jak aktuální průzkum veřejného mínění, tak i vzrůstající podpora kampaně Cirkusy bez zvířat.

Petici podepsalo 14 tisíc lidí. (red)

Komentáře

Ano správně!!! Ať se naučí něco zaměstnanci cirkusu a ne jen vydělávat na zvířatech. Třeba akrobacii atd....to znamená že nás vtomto ohledu předběhl i balkán :) . Hm..

Poslat nový komentář