Co týden dal (5. - 11. srpna)

Co týden dal (5. - 11. srpna)
ilustrační foto

Rusnokův kabinet důvěru poslanecké sněmovny nezískal. To se dalo čekat, jenže se totálně rozpadla i koalice a proklamovaná „stojednička“ už také neplatí. Někdy ve druhé polovině října až první polovině listopadu budou předčasné volby a za chvíli začne předvolební mumraj. Předčasné volby nepochybně udělaly čáru přes rozpočet malým stranám, které budou mít na přípravu méně času, než předpokládaly. A především nováčky na politické scéně – ANO Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury - to netěší. Ale tím pro dnešní den s politikou končím a dáme si něco z jiných soudků...

České rybníky jsou prý špinavé a koupat se v nich nelze. Prý za to může kapří byznys, který rybníky zaneřádil. Kdysi oblíbená přírodní koupaliště jsou zabahněná, znečištěná zbytky zrní a jiného krmiva. Přírodovědci tvrdí, že jde o ekologickou katastrofu.

V Hradci Králové neznámý vandal likviduje zdravé a vzrostlé stromy. Navrtá je, do děr nalije herbicid a otvor ucpe. Stromy nemají šanci. Pracovníci tamních technických služeb začali aleje monitorovat a na neznámého vandala podají trestní oznámení.

Římsko-katolickou církví USA otřásá další skandál. Policie zadržela bostonského kněze v momentě, kdy souložil s prostitutkou za městským hřbitovem. Prý to nebylo poprvé. Představení hříšníkovi zatím uložili neplacené volno.

Kostarické ministerstvo životního prostředí se rozhodlo zavřít všechny veřejné zoologické zahrady. Část zvířat chce vrátit do přírody, ostatní by měla skončit v rezervacích. Zaměstnanci zahrad s ministerstvem nesouhlasí. Zvířata podle nich v přírodě nepřežijí.

Rčení o sloní paměti je prý minulostí. Podle nejnovějších vědeckých studií si prý nejvíc pamatují delfíni. I po desítkách let jsou schopni si vzpomenout na jiné delfíny, s nimiž sdíleli, byť krátkou dobu, společné akvárium.

Písničkář Jaroslav Hutka má právo na rehabilitaci v souvislosti se zadržením v roce 1977. Rozhodl o tom Ústavní soud. Tajná policie držela Hutku v cele 48 hodin kvůli textu písně Havlíčku, Havle. Jako odškodnění dostával Hutka k důchodu 4 Kč měsíčně. „Ale Nečasova vláda nám stovku přidala, takže mám 104 Kč,“ pochvaluje si písničkář.

Rodit bez bolesti? I to je dnes možné. A to nemám na mysli tzv. epidurální analgezii (injekce do bederní páteře). Některé porodnice jako novinku nabízejí inhalaci rajského plynu. Samozřejmě, že ne zadarmo! Nejdražší je společnost AGEL - v jejich nemocnicích za to zaplatíte rovnou tisícovku. A nejlevnější je nemocnice Karviná – Ráj, kde vás totéž přijde na 400 Kč.

Ve středu v Himálaji tragicky zahynul předseda Českého horolezeckého svazu Zdeněk Hrubý. V tomto týdnu to byl už druhý horolezec, který přišel o život. V pondělí večer totiž zemřel ve švýcarských Alpách jedenatřicetiletý český horolezec, když jej při bivakování zasáhl blesk.

Čtvrtek byl dnem doslova tropickým, o noci ani nemluvě. Teplotní rekordy padly na šestačtyřiceti místech. Na Moravě (v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku) byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v historii - 39,7 stupňů Celsia.

Na odlehlém místě ve středním Vietnamu objevili zemědělci náhodou otce a syna, kteří zřejmě v džungli strávili 40 let v naprosté izolaci. Naposledy byli spatřeni v době vietnamské války. Předpokládá se, že muž v roce 1973 v šoku se svým tehdy dvouletým synem utekl do džungle, když jeho ženu a další dva syny zabila pozemní mina.

Český středoškolský student dal na zadek celému světu. Jan Houžvička z pražského Smíchova se stal mistrem světa v Power Pointu. To je počítačový program, který neodmyslitelně patří k manažerům a vysokoškolákům. Díky němu mohou oživit své přednášky či prezentace fotografiemi, tabulkami nebo grafikou. Pan Werich by řekl - jsem na něho nacamraný...

Olga Katolická

 

 

 

 

Poslat nový komentář