Nebezpečný tučňák

Nebezpečný tučňák
ilustrační foto ČOI

 

Inspektoři České obchodní inspekce při monitorování trhu s hračkami zjistili v nabídce pro spotřebitele výrobek, který představuje zejména pro děti vážné riziko poškození zdraví. Nebezpečí hrozí dětem při hře s plyšovým tučňákem s přísavkou. Přísavku může dítě při hře vdechnout či spolknout. Vzhledem k vysoké míře rizika bude hračka po zpracování podkladů nahlášena do systému RAPEX.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu ČR je v nabídce pro spotřebitele výrobek, který hlavně pro nejmenší dětské uživatele představuje vážné riziko. Jde o výrobek Tučňák plyšový s přísavkou neznámého výrobce i dovozce.       

Při provedené zkoušce pevnosti se při působení sílou 81 N, tedy při síle menší než stanoví norma (90±2N), oddělila od plyšové hračky přísavka, která se vejde do zkušebního válce pro malé části.

Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, tj. při hře, může nastat situace, že dítě spolkne nebo vdechne uvolněnou malou část – přísavku, která následně zablokuje dýchací cesty, případně poraní vnitřní orgány.

ČOI prodej této nebezpečné hračky zakázala a následně distributor na základě opatření stáhnul předmětný výrobek z trhu. Plyšový tučňák byl po zpracování veškerých potřebných dokladů nahlášen kontaktnímu bodu na MPO ke zveřejnění v databázi nebezpečných výrobků RAPEX. (Zdroj ČOI)

Poslat nový komentář