Moravské vinotéky v hledáčku ČOI neuspěly

Moravské vinotéky v hledáčku ČOI neuspěly
ilustrační foto ČOI

Nákup vín přímo z vinoték je u Čechů velice populární. Mnoho konzumentů i labužníků předpokládá, že víno z vinotéky je kvalitní a obvykle je nabízeno obchodníkem, který této problematice rozumí a dodržuje všechny náležitosti, které s tímto prodejem souvisí. Česká obchodní inspekce Moravskoslezského a Olomouckého kraje uskutečnila v průběhu minulého roku 45 kontrol právě v regionu, který je mimo jiné také vinařskou oblastí. Nedostatky byly zjištěny téměř v padesáti procentech.

Česká obchodní inspekce Moravskoslezského a Olomouckého kraje uskutečnila v období od 1.9 do 31. 12. 2016 v tomto regionu 45 kontrol. Nedostatky byly zjištěny u 21 prodávajících, což je 46,7 %.

Pochybení se týkala zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Ve čtrnácti případech neumožnili prodávající spotřebiteli ověřit si deklarované množství u čepovaných vín, neboť na provozovně nebyla k dispozici nádoba měřící objem. Ve čtyřech případech nebyl vydán na žádost spotřebitele doklad o zakoupení výrobků se všemi stanovenými náležitostmi. Ve dvou případech prodávající použili k měření výrobků zakoupených v kontrolním nákupu úředně neověřené měřidlo. Jeden obchodník neinformoval spotřebitele o ceně výrobků v souladu s cenovými předpisy a jeden prodávající neinformoval spotřebitele o peněžní částce za výkup vratných zálohovaných obalů.

Česká obchodní inspekce uložila za zjištěné nedostatky třináct pokut formou příkazu na místě v celkové výši třináct tisíc korun. V osmi případech jsou porušení zákona předmětem správního řízení. (Zdroj ČOI)

Poslat nový komentář