Pozor při koupi nábytku!

Pozor při koupi nábytku!
ilustrační foto

Vybavení domácnosti je pro mnoho rodin zásadním krokem v jejich životě. Proto je jistě pro některé zklamáním, že již při samotném prodeji nábytku si prodejci neplní své zákonné povinnosti. ČOI Moravskoslezského a Olomouckého kraje uskutečnila v druhé polovině roku 2016 kontroly prodeje nábytku. Porušení právních předpisů zjistili téměř z 80 procent.

Inspektoři Moravskoslezského a Olomouckého ČOI v období od 1. září do 31. prosince 2016 provedli 29 kontrol v oblasti prodeje nábytku. Nedostatky byly zjištěny u 23 prodávajících, což je 79,3 %.

Nejčastějšími nedostatky prodejců bylo porušování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. V osmi případech nebylo vydáno písemné potvrzení o převzetí objednávky se všemi stanovenými údaji. V sedmi případech prodávající neinformovali spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. Ve čtyřech případech byl porušen zákaz používání klamavých obchodních praktik. Rovněž i ve čtyřech případech neinformovali obchodníci spotřebitele o ceně výrobků v souladu s cenovými předpisy. Ve třech případech nebyly produkty označeny výrobcem dovozcem, popř. dodavatelem. Ve dvou případech prodávající nevydali spotřebiteli písemné potvrzení o přijetí reklamace, ve dvou případech prodávající nevyřídil reklamaci v 30 denní lhůtě a jeden prodávající řádně neinformoval spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva reklamace.

Za zjištěné nedostatky bylo uloženo celkem sedmnáct pokut formou příkazu na místě v celkové výši 24 000 korun. V šesti případech jsou nedostatky předmětem správního řízení. (Zdroj ČOI)

 

Poslat nový komentář