Stane se cvičení v přírodě hitem?

Stane se cvičení v přírodě hitem?
Místostarostové v akci: Ivana Hemerková zkouší za dohledu kolegy Zdeňka Fišera cvičební stroje, Aleně Raškové je viditelně zima

V pondělí 16. ledna bylo slavnostně otevřeno vícegenerační hřiště či venkovní posilovna v Kolářových sadech. Zařízení je první svého druhu na území Prostějova, zdaleka však nebude poslední. Radnice má v úmyslu zřídit podobné posilovny i v jiných lokalitách.  

Inspiraci ke zřízení venkovní posilovny našla místostarostka Ivana Hemerková v Brně. Nápad zaujal vedení města a myšlenka se v krátké době přetavila ve skutečnost. Realizace přišla město na 410 tisíc korun. Vhodný prostor se našel v areálu Kolářových sadů nedaleko sídliště Svobody. Po nezbytných terénních úpravách bylo nainstalováno pět cvičebních strojů, které napomáhají posilovat dolní i horní končetiny, pas i celkovou pohyblivost. Procvičují rovnováhu, koordinaci pohybu, slouží k posílení svalových partií trupu, břicha, beder i pánve. U každého posilovacího stroje je stručný návod jak efektivně cvičit a neublížit si. 

„Takový typ hřiště je první ve městě. Pokud bude o tuto aktivitu dostatečný zájem veřejnosti, uvažujeme o instalování jednotlivých cvičebních prvků i v jiných lokalitách,“ uvedla místostarostka Hemerková. Je však otázkou, zda se nestanou volně přístupné cvičební stroje lákadlem pro vandaly a nenechavce.

Prostějov má v současné době na dvaapadesát veřejných hřišť, dalších devět je ve správě sportovních klubů a škol. Dětská hřiště ve městě postupně procházejí revitalizací a úpravami podle norem Evropské unie, o rozšíření jejich počtu do budoucna město neuvažuje.     

(jap)

Poslat nový komentář