Nad hlavami nám burácejí letecké motory

Nad hlavami nám burácejí letecké motory
ilustrační foto L39 army.cz

 

Pokud se vám bude zdát, že nebe nad Prostějovskem křižuje příliš velký počet letadel, zrak ani sluch vás neklame. Začal totiž Ramstein Rover, mezinárodní vojenské cvičení, jehož účastníci budou až do 20. září využívat mimo jiné vojenský prostor Libavá. 

„Ramstein Rover už není pouze cvičením zaměřeným na přípravu vojáků mise ISAF. Jeho cílem je výcvik vojáků pro široké spektrum operací, při nichž se využívá přímé letecké podpory. NATO potřebuje udržet a rozvíjet své schopnosti nejen pro vedení asymetrických operací v Afghánistánu, ale pro jakékoliv možné budoucí nasazení,“ uvedl řídící cvičení z velitelství v Ramsteinu plukovník Harry H. Schnell.

Do cvičení se zapojí zhruba 1000 vojáků včetně 450 zahraničních příslušníků ozbrojených sil. Leteckou podporu budou vojákům poskytovat letouny L-39 Albatros (ČR, Slovensko), F-16 (Turecko), L-159 Alca (ČR), Jas-39 Gripen (Maďarsko), Pilatus PC-9 (Slovinsko, Německo), Learjet L-35 (Německo), Su-22 (Polsko) a vrtulníky Mi-24/35 (ČR), Mi-17 (Slovensko).

 

K výcviku vojsk jsou vyčleněny Vojenské výcvikové prostory Libavá a Boletice, pozorovací stanoviště letišť v Bechyni, Přerově a v areálu bývalých kasáren u obce Vícenice a vzdušný prostor nad Olomouckým, Jihočeským, Moravskoslezským, Středočeským, Jihomoravským krajem a Vysočinou.(red)

 

 

Komentáře

Denně nad Prostějovem létá vojenský vrtulník, se kterého skáčou vojáci. A ten hluk je daleko větší a nepříjemnější než kamiony a náklaďáky v ulicích, a nelze před ním nikam utéci. Smůla, že Prostějov stále zůstal militantním městem, i když skoro všude kasárna a armádu zrušili. Tady je to už po celé generace. O tom pište, pokud si troufnete něco říct o armádě, pozuby ozbrojené. Pár dnů nějakého cvičení brzy pomine, a nikoho to netrápí.  

Poslat nový komentář