Cyklisté jsou ohroženým druhem, tvrdí policisté

Cyklisté jsou ohroženým druhem, tvrdí policisté
ilustrační foto

 

I cyklista je co by řidič nemotorového vozidla účastníkem silničního provozu. Přestože nemusí vlastnit na jízdní kolo žádný řidičský průkaz, musí znát v potřebné míře pravidla silničního provozu a při jízdě na silnici nebo po stezce pro cyklisty se jimi řídit. Řada z cyklistů si ale pravidla vykládá po svém, což dokazují i policejní statistiky.

„Obecně platí, že cyklisté jezdí po silnici vpravo, co nejblíže pravému okraji vozovky, a to pouze v řadě za sebou. Je-li na silnici zřízen zvláštní pruh pro cyklisty nebo je v blízkosti stezka pro cyklisty, pak ji cyklista musí použít. Pokud jede cyklista po společné stezce pro cyklisty a chodce, pak musí jet pouze v pruhu určeném pro cyklisty. Jízda pod vlivem alkoholu je stejně nepřípustná jako u řidičů motorových vozidel. Cyklista nesmí vést ruční vozík ani psa na vodítku,“ vypočítala policejní mluvčí Irena Urbánková.

Pokud přepravujete na kole dítě, musíte použít sedačku, která bude chránit nohy a záda dítěte. „Rodiče by neměli zapomínat, že použití cyklopřilby je u dítěte do 18 let povinné. Dítě mladší 10 let může na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikace jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let,“ dodala Urbáková.

Nehod cyklistů přibývá

V roce 2012 došlo v Olomouckém kraji k 275 nehodám, zaviněných cyklisty. 2 osoby při nich byly usmrceny, 32 utrpělo těžká zranění a 208 lehké zranění. V 90 případech byl zjištěn alkohol.

V roce 2013 došlo k 278 nehodám, zaviněných cyklisty. Zemřeli rovněž dva lidé, 31 utrpělo těžká zranění a 217 lehké zranění. V 91 případech byl zjištěn alkohol.

K 30. dubnu letošního roku došlo v kraji k 49 nehodám zaviněných cyklisty. Zemřel jeden člověk, 5 utrpělo těžká zranění a 39 lehké zranění. V 16 případech byl zjištěn alkohol.

Nejčastějšími příčinami dopravních nehod jsou nepřiměřená rychlost, nesprávné předjíždění, nedání přednosti v jízdě a nesprávný způsob jízdy.

Pár příkladů, kdy nesedat na kolo

2. května. odpoledne narazil v Němčicích nad Hanou do zaparkovaného auta 60letý cyklista. Utrpěl lehké zranění a nadýchal 0,83 promile.

10. května narazil v Bohuslavicích 49letý cyklista do dopravního značení. Utrpěl komplikovanou zlomeninou nohy a v dechu měl 2,72 promile alkoholu.

13. května havaroval v Přerově na cyklostezce v Tovačovské ulici na elektrokole 48 letý muž. Při havárii utrpěl oděrky, dechovou zkoušku vzhledem k jeho silné podnapilosti nebylo možné provést.

15. května si po pádu na silnici způsobil lehké zranění cyklista, který upadl na silnici mezi Krumsínem a Soběsukami. Že nezvládl řízení nebylo divu, měl v dechu 2,39 promile. (red)

Komentáře

Ču.ák politik pouští auta do měst,tak budou cyklisti a chodci padat jako mouchy.

Poslat nový komentář