Jak se jezdí po Evropě na kole?

Jak se jezdí po Evropě na kole?
Foto CK Vlha
Další fotky: 
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?
Jak se jezdí po Evropě na kole?

 

V článcích pod tímto názvem bychom vám rádi přiblížili některé z našich cyklistických zájezdů do zajímavých koutů Evropy a ukázali vám, že není tak složité sednout na kolo a vydat se do míst, o kterých jste zatím jen přemýšleli. Tentokrát se vypravíme do nádherného regionu ve střední Itálii, Toskánska.

TOSKÁNSKEM NA KOLE aneb krajem barev, vůní, vína a renesance

Toskánsko, pro ty, kteří již tento kraj navštívili, magické slovo, při jehož vyřčení se rozjasní oči a probudí se touha „být zase tam“. Pro ty, co tuto zkušenost ještě nemají, možná jen kraj ve střední Itálii s historickou Florencií, dobrým vínem a olivami.

Proto si pojďme přiblížit, co všechno obnáší Toskánsko a co můžeme při cykloputování krajem Leonarda, Michelangela či Danteho všechno vidět a zažít.

Za první základnu zvolíme ubytování u jezera Bolsena – největšího jezera vulkanického původu v Evropě. Nedaleko se nachází historické městečko stejného jména, které je známé jako rodiště svaté Kristýny. Přestože hovoříme o Toskánsku, jezero Bolsena leží v regionu Lazio, na hranicích Toskánska, Lazia a Umbrie. A určitě nevadí, že první cykloetapa nás zavede do Umbrijského Orvieta a tzv. „umírajícího města“ Civita di Bagnoreggio. Civita di Bagnoreggio je pozoruhodné místo, které je ostrůvkem v erozi zbrázděné „měsíční krajině“. Obyvatele toto město opouštěli kvůli ničivým erozím již od 16. století. Postupně se vylidňovalo a stávalo se „umírajícím městem“. V současnosti je s okolním světem spojuje most a je vyhledávaným turistickým cílem a oblíbeným místem umělců. Umbrijské Orvieto nás již z dálky nadchne svou polohou. Město strmě vystupuje ze dna údolí do výšky 300 m a stojí na ostrohu ze sopečné lávy. Místní katedrála, která se budovala celé 3 století, je právem označovaná za jednu z nejskvělejších gotických staveb Itálie. A určitě nevynecháme technickou zajímavost, mohutnou válcovou studnu Svatého Patrika, která je vytesána v sopečné hornině, do hloubky 63 m. Voda byla dopravována na povrch po dvou důmyslných schodištích pomocí oslíků.

Další cyklistická trasa nás zavede do nejjižnějšího cípu Toskánska, kde navštívíme městečka na tufových útesech – Pitigliano, Sorano a Sovana. Pitiglianu se přezdívalo „malý Jeruzalem“, kvůli početné kolonii židů, kteří sem v 17. století prchali před inkvizicí. Sovana je jedno z nejkrásnějších městeček Itálie, kde se čas snad zastavil a Sorano, to je dokonalý středověk s impozantní pevností rodu Orsini.

Cyklistický výjezd na vyhaslou sopku Monte Amiata (1738 m) nenechá nikoho na pochybách, že kopce jsou „koření cyklistiky“. Výhledy ovšem stojí za to a sjezd dolů je nezapomenutelný. A ti, co nemají vrcholové ambice, si užijí cestu k románskému klášteru Sant ´Antimo i bez výjezdu na vrchol. Pokud budeme mít štěstí, uslyšíme mnichy zpívat gregoriánské chorály.

Za druhou základnu našeho putování Toskánskem zvolíme historickou Sienu. Siena je vyjímečně zachovalé středověké město, jehož historické centrum s náměstím ve tvaru lastury – Piazza del Campo – je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. A Siena, to je především Palio – jedna z nejpůsobivějších slavností Itálie. Jedná se o dostih na neosedlaných koních přímo na hlavním sienském náměstí. Dostihů se účastní 10 žokejů a koní, kteří jsou zástupci městských čtvrtí – contrád. Při tomto závodu je povoleno téměř vše, od strkání, šlehání soupeře bičíkem a vítězí i kůň bez jezdce. Vítěz získává palio – hedvábný praporec a je nekonečně oslavován. Závod je projevem hluboce zakořeněných tradic a v téměř nezměněné podobě existuje nepřetržitě již od 16.století.

Ze Sieny vyjedeme do kraje Chianti, do jeho mírných kopců, pokrytých olivovými háji, pásy vinic s malebnými vesničkami na kopcích. Zde se rodí světoznámé víno chianti se značkou černého kohouta – ta náleží jen těm nejkvalitnějším.

Cykloetapa od benediktinského kláštera Monte Oliveto krajem Crete Senesi, to je to „nejfotogeničtější“ Toskánsko. Zvlněná krajina může připomínat až polopoušť, zbrázděná sesuvy půdy, osamělé usedlosti na kopcích, řady cypřišů na horizontech. Toto je krajina, která nenechá nikoho chladným a vyvolává touhu, ještě jednou se vrátit.

A při našem cykloputování nemůžeme vynechat San Gimignano, které se ve středověku pyšnilo 72 rodovými věžemi. Do dnešních dnů se jich zachovalo 15, ale i tak se San Gimignanu s nadsázkou přezdívá „středověký Manhattan“. V současné době je San Gimignano hned po Římu druhé nejnavštěvovanější město Itálie. A odtud je již jen skok do Ulignana, kde ve vinařství Pierluigi Torciana poznáme, co je to ta pravá italská pohoda, vynikající víno, dobré jídlo a italský temperament a šarm v podání pana majitele. Skvělým večerem ve vinařství se dostáváme na konec našeho cykloputování Toskánskem.

Na zpáteční cestě se na jeden den stavíme v metropoli Toskánska, renesanční Florencii a povídání o ní, to je námět na samostatný článek.

Poslat nový komentář