Cyklisté se mohou těšit na nové úseky cyklostezek

Cyklisté se mohou těšit na nové úseky cyklostezek
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

 

Města Olomouc a Prostějov a obce Dlouhá Loučka a Rapotín letos díky finanční podpoře Olomouckého kraje vybudují 1,2 kilometru nových cyklostezek. Hejtmanství jim na to přispěje 4 miliony korun.

Statutární město Olomouc chystá postavit smíšenou stezku pro chodce a cyklisty v ulici Jílová. Při stavbě cyklostezky rozšíří místa pro parkování vozidel. Celkem 800 tisíci korun přispěje na tento projekt Olomoucký kraj.

Statutární město Prostějov vybuduje cyklostezku podél ulice Šmeralova k parkovišti Anenská u koupaliště, kde se napojí na stávající síť cyklistických stezek. „V rámci cyklostezky budou vybudovány dva nové můstky přes mlýnský náhon v Kolářových sadech. Projektová dokumentace cyklistické stezky Šmeralova - Anenská je zpracována, stavební povolení bylo vydáno a nabylo právní moci,“ doplnil technické údaje náměstek prostějovského primátora Zdeněk Fišer. Olomoucký kraj na tuto cyklostezku přispěje 1 965 tisíc korun.

 Obec Dlouhá Loučka na Olomoucku obdrží od kraje 600 tisíc korun. Obec za tyto peníze postaví mostní objekty přes Oslavu, kudy následující rok povede nová cyklostezka.

Obec Rapotín peníze od kraje v celkové hodnotě 687 tisíc korun použije na výstavbu společné stezky pro chodce a cyklisty v lokalitě U Losinky v Rapotíně.

“Budování cyklostezek přispívá ke zlepšení ekologicky šetrné dopravy. Čím více občanů bude jezdit do zaměstnání, do školy nebo i na úřady na kole, tím lepší místo k životu náš region bude,” uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák. "Olomoucký kraj se začal systematicky zabývat podporou cyklodopravy jako první z krajů. Od roku 2004 vytvořil efektivní systém finanční podpory samospráv,” dodal.

Od roku 2004 do roku 2014 poskytlo hejtmanství obcím a městům našeho regionu zhruba 74 milionů korun na podporu budování cyklostezek. Za tu dobu se díky krajským penězům vybudovalo 82 úseků cyklostezek o celkové délce necelých 84 kilometrů. (red)

Poslat nový komentář