Dálniční známky 2018 již platí

Dálniční známky 2018 již platí
Foto MD ČR

Dálniční známka pro nadcházející rok začala platit 1. prosince. Ceny se nemění, dálniční známky pro rok 2018 přijdou u aut do 3,5 tuny na 1.500 korun (roční), respektive 440 Kč (měsíční) a 310 Kč (desetidenní). Roční známka pro rok 2018 je vyvedena ve žluté barvě, měsíční bude tentokrát růžová a desetidenní modrá. Opět se odliší i vyobrazenými motivy (kruhem, čtyřúhelníkem a trojúhelníkem), aby byly na první pohled rozeznatelné.

Roční kupón je platný od 1. prosince 2017 do 31. ledna 2019, aby řidiči měli dostatek času si ho vyměnit za nový. Platnost ročního kupónu je pevná, pokud ho tedy zakoupíte až v dubnu, neplatí do dubna 2019, ale opět jen do 31. ledna 2019. U měsíčních a desetidenních známek je platnost možné vyznačit podle potřeby.

Dálniční kupón je možné zakoupit především na poštách nebo čerpacích stanicích, případně na pobočkách Autoklubu Bohemia Assistance. Jednotlivá prodejní místa jsou označena speciální nálepkou a zároveň jsou vybavena ceníkem a tříjazyčným informačním letákem.

Na autě musíte mít známku umístěnou na pravém dolním rohu čelního skla, přičemž na kupónu musí být vyznačena registrační značka konkrétního vozidla. Pokud sklo musíte z důvodu nehody vyměnit, lze vydat nový kupón, a to za správní poplatek 70 Kč. Musíte mít však k dispozici kontrolní část známky, která se na sklo nelepí. Bližší informace k této problematice najdete na stránkách Státního fondu dopravní infrastruktury.

Motocykly nebo vozy záchranářů jsou od zpoplatnění dálnic osvobozeny. Stejně tak dálniční známku nemusí mít přepravující těžce zdravotně postižených občanů, držitelů průkazu ZTP (s výjimkou postižených úplnou nebo praktickou hluchotou), případně průkazu ZTP/P, pokud držitelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká, případně přepravní vozidla domovů pro osoby se zdravotním postižením. Vozidla nad 3,5 tuny platí elektronické mýtné podle ujetých kilometrů.

Pokud dálniční známku nemáte a na zpoplatněném úseku pojedete, hrozí vám bloková pokuta až ve výši 5.000 korun, která ve správním řízení může narůst až na 100.000 korun. Udělit ji vám mohou policisté nebo Celní správa. (Zdroj MD ČR)

Poslat nový komentář