Prostějovská nemocnice zoufale prosí o pomoc!

Prostějovská nemocnice zoufale prosí o pomoc!
ilustrační foto

 

S akutním nedostatkem krve se v současné chvíli potýká prostějovská nemocnice, která je členem skupiny AGEL. Nejrychleji se tenčí zásoby u krevní skupiny 0 - . Rozšířit je nyní mohou jedině bezpříspěvkoví dárci krve. Prostějovské transfúzní středisko teď proto přivítá každého dárce s touto univerzální krevní skupinou.

Prázdniny jsou obecně rizikovým obdobím. Sice je naplánováno méně operací, ale přibývá úrazů a akutních komplikací, takže spotřeba je nárazová a hůře se plánuje,“ vysvětluje úseková sestra prostějovského transfúzního střediska Dáša Chmelenská. Odběrové středisko zároveň prosí všechny, kteří dostali pozvánku k odběru, aby návštěvu transfuzní stanice zbytečně neodkládali.

Dárců o prázdninách ubývá nejen kvůli jejich nepřítomnosti ve městě, ale také kvůli nutné odmlce v odběrech po návratu z některých zahraničních destinací. „Například po pobytu v zemích mimo Evropu mohou dárci darovat nejcennější tekutinu nejdříve za tři měsíce. Měsíční pauza je nutná ale také například po přisátí klíštětem,“ doplňuje Chmelenská.

Dárcem se může stát každý člověk od 18 do 60 let, s váhou nad 52 kilogramů, který v minulosti neprodělal žloutenku a není sledován v současné době pro žádné onemocnění. Muži mohou přijít darovat krev pětkrát ročně, ženy čtyřikrát ročně. 

Odběrové středisko se nachází v druhém patře polikliniky. Odběry probíhají každé pondělí, úterý a čtvrtek od 6.00 do 8.00 hodin. Zda je dárce způsobilý k darování krve posoudí na místě příslušný lékař. Objednávat se mohou dárci krve také telefonicky (582 315 210) nebo prostřednictvím emailu transfuzka@nempv.cz .

Informace k darování krve v prostějovské nemocnici naleznou dárci na webových stránkách http://nemocniceprostejov.agel.cz 

Komentáře

Informace k darování krve -http://nemocniceprostejov.agel.cz  server nenalezen..Takže žádné info..

Co udělá transfuzka pro pacienty?  Primář nechtěl dělat ani základní test na cholesterol a krev prodával do jiných zařízení.   Takže chodím jinam, kde se o zdravého dárce zajímají a starají a ne tam, kde jsem byl jen "zlatou slepicí" bez zájmu cokoliv navíc poskytnout.   P

Poslat nový komentář