Dárcovství co by dobrý kšeft

Dárcovství co by dobrý kšeft
ilustrační foto nempv

 

Včera PvNovinky informovaly o možnosti mužů  přivydělat si darováním spermatu. Jeden z oslovených se zmínil o další aktivitě, dárcovství plazmy. To je pro změnu dostupné oběma pohlavím. I když zdaleka není tak dobře honorované, čtyři stovky za odběr přijdou vhod zejména studentům.

„Chtěla jsem dávat krev, dárce máme v rodině už léta. Jenže jsem nastoupila na střední školu, táta přišel o práci a s mým kapesným to šlo dolů. Kamarádka se zmínila o možnosti dávat plazmu za peníze a tak jsem to zkusila. Na odběry jezdíme do Olomouce dvakrát měsíčně spolu, takže cesta autem mě přijde na stovku. Pořád je sedm set doma,“ vysvětlila osmnáctiletá Aneta své pohnutky. Není jediná, komu se peníze hodí. „Mám před maturitou, nikam na brigádu nemůžu kvůli učení a peníze se hodí vždycky,“ dodala stejně stará Katka. Pro třiapadesátiletého nezaměstnaného Milana jsou to nejen peníze k dobru, ale i pravidelná kontrola zdravotního stavu.

Krevní plazma představuje téměř polovinu objemu krve. Obsahuje nejrůznější životně důležité látky jako ionty, cukry, tuky, protilátky, enzymy, hormony a další. Pro současnou medicínu je nenahraditelná, používá se buďto jako čerstvě zmražená přírodní plazma nebo se zpracovává a získávají se z ní důležité léky, jako jsou protilátky, srážlivé faktory a další.

Plazmu může darovat zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let, s váhou nad 50 kilogramů. Celý proces, při kterém se odděluje plazma od krvinek, trvá 45 až 60 minut. Odběr lze opakovat každých 14 dnů. (ber)

Poslat nový komentář