Den otevřených dveří meteoradaru na Skalkách přiblížil práci meteorologů

Den otevřených dveří meteoradaru na Skalkách přiblížil práci meteorologů
ilustrační foto

V sobotu 8. září nabídl Český hydrometeorologický ústav ojedinělý zážitek zájemcům o prohlídku meteorologického radaru na kótě Skalky u obce Benešov nedaleko Protivanova, kde proběhl Den otevřených dveří.

Na území České republiky se nachází jen dva meteorologické radiolokátory tohoto druhu, slouží k zjišťování výskytu srážkové oblačnosti, rozložení okamžitých intenzit atmosférických srážek a výskytu jevů spojených s oblačností na ploše až 100 000 km2, tedy do vzdálenosti 100 - 200 km. Jejich funkce je založena na schopnosti odrážet či rozptylovat vodní kapičky, sněhové vločky, ledové krupky apod. a zčásti též oblačné částice v centimetrovém pásmu vlnových délek.

Tato radarová měření díky plošnému pokrytí a dobrému prostorovému i časovému rozlišení dat vhodně doplňují síť pozemních stanic i družicová pozorování pro synoptickou a leteckou meteorologii. Poskytují okamžitý přehled o pohybu a struktuře srážkových systémů, umožňují krátkodobou předpověď od několika minut až hodin dopředu a varují před nebezpečnými jevy spojenými s bouřkami, kroupami a dalšími jevy. Údaje jsou využívány pro okamžitý odhad dešťových a sněhových srážek, pro případnou výstrahu před nebezpečnými meteorologickými jevy v rámci národní radarové sítě a mezinárodní výměny dat.

Skalky jsou nejvyšším bodem Drahanské vrchoviny, meteoradar vysoký 35 metrů se zde nachází od roku 1995. Do jeho kuchyně mohou zájemci nahlédnout každý rok, kdy se den otevřených dveří koná.

(red)

 

Poslat nový komentář