Nejčastější jména v prostějovské porodnici? Tereza a Jakub

Nejčastější jména v prostějovské porodnici? Tereza a Jakub
ilustrační foto

Celkem 1007 novorozenců, tedy o 86 méně než v roce 2010, se v loňském roce narodilo v Nemocnici Prostějov, která je členem skupiny AGEL. Mezi dětmi bylo 519 chlapců a 488 děvčat. Rok byl bohatý také na dvojčátka, kterých se narodilo jedenáct. 

Maminky volily pro své ratolesti především tradiční česká jména. Mezi nejčastější, která rodiče vybírali pro holčičky, patřila Tereza, Eliška, Michaela, Natálie, Nela, Karolína, Sofie, Adéla, Amálie, Julie. Mezi chlapci pak převládali Jakubové, Janové, Adamové, Vojtíšci, Davidové, Ondřejové či Lukášové. Prostějovští zdravotníci však pomáhali na svět také dětem, které rodiče pojmenovali netradičně - například malé Jennifer, Melisse, Jasmíně či Tee. Mezi exotickými chlapeckými jmény pak byl Johann, Kevin, Lucas, Santino, Theodor či Benjamín. 

Součástí prostějovské porodnice jsou tři samostatné, klimatizované porodní boxy s úplným sociálním zázemím, k vybavení patří porodní vana a polohovatelná porodní lůžka. Pro rodičky v šestinedělí má Nemocnice Prostějov celkem deset pokojů s úplným sociálním zázemím. Již v prosinci 2005 získalo zdravotnické zařízení za podporu zdravého vývoje novorozenců a propagaci kojení významné ocenění Baby Friendly Hospital - "přátelsky nakloněná k dětem."

(red)

Poslat nový komentář