Mladí hasiči soutěžili v Drahanech

Mladí hasiči soutěžili v Drahanech
Foto archiv

Každý rok pořádají v Drahanech originální závody mladých hasičů. Branný závod trojčlenných hlídek již tradičně doplňuje soutěže o nejoriginálnější pokrm uvařený, ugrilovaný či upečený na otevřeném ohni. Závod je tak populární, že se ho zúčastňuje mládež  z celého regionu. 

Drahanské Zlaté vařečce je vyhrazena již tradičně první únorová sobota, letos však museli pořadatelé termín odložit kvůli krutým mrazům. Ani termín o poslední únorové sobotě však nebyl nejideálnější, kulinářské umění hasičského potěru mařil silný vítr. Přesto se letos v lesíku u Drahan rozhořely víc než dvě desítky ohnišť, na nich bublaly kotlíky, rozpálené rošty, grily i rozličná bafající kamínka, na kterých se vařily, smažily, dusily nebo opékaly nejfantastičtější pochoutky.  

Soutěž Zlatá vařečka je určena pětičlenným kulinářským týmům. Vymyslí recept, připraví suroviny bez použití polotovarů a přímo před porotou jídlo na otevřeném ohni připravují. Každé soutěžící družstvo musí mít u ohniště označení a název jídla, které připravuje. Vítězi gurmánské soutěže Zlatá vařečka se stali Čertíci z Bukové, druhé místo si vyvařili Žabáci z Horního Štěpánova a jako třetí nejlepší ohodnotila porota Pantery z Vrahovic.

Branný závod je soutěží tříčlenných hlídek v kategorii  mladší a starší. Hodnotí se střelba ze vzduchovky, hod granátem na cíl, otázky zdravotní, topografické, hasičské a dosažený čas. Zlatou medaili v kategorii starších žáků získalo družstvo z Horního Štěpánova vedení Jiřím Zemánkem, v kategorii mladších žáků pak skončily na prvním místě Vrahovice s vedoucí Terezou Přibylovou. 

(jap)

Poslat nový komentář