Porodnost klesá, nevíce dětí bylo před čtyřmi roky

Porodnost klesá, nevíce dětí bylo před čtyřmi roky
ilustrační foto
Další fotky: 
Porodnost klesá, nevíce dětí bylo před čtyřmi roky

Je nás stále méně! Porodnost jak v Prostějově, tak v celém Česku klesá. Sestupný trend trvá už čtvrtým rokem. Podle odborníků hrají hlavní roli v poklesu porodnosti demograficko-sociologické důvody a také současná rodinná politika.

Sestupná tendence v počtech narozených dětí se projevuje už od roku 2009. Jak informuje Český statistický úřad, populace v následujících letech výrazně zestárne. V roce 2101 by nás mohlo být o tři miliony méně než je tomu dnes. Pokles narozených dětí sledují zdravotníci také v nemocnici v Prostějově. Podle informací její mluvčí Hany Szotkowské, se za první půlrok tohoto roku narodilo celkem 438 dětí. Co do počtu vedou chlapci. Na svět jich přišlo celkem 223, jen o osm méně se narodilo děvčátek. Mezi novorozeňaty byla také dvě dvojčátka.

„V porovnání s loňským půlrokem je novorozeňat o 42 méně,“ konstatovala Szotkowská. Znovu se tak potvrzuje, že časy babyboomu jsou pryč.

„Nejsilnějším rokem se stal pro naši porodnici rok 2009. Tehdy se narodilo celkem 1133 dětí, od té doby jdou počty dolů. V loňském roce se narodilo celkem 951 dětí,“ vypočítala mluvčí. Podle odborníků hrají hlavní roli v poklesu porodnosti demograficko-sociologické důvody a také současná státní rodinná politika.

A jaká jména pro své ratolesti rodiče volili? Byla to převážně tradiční česká jména.

„Na svět letos přicházejí nejčastěji Elišky, Anny, Adélky nebo Karolíny. Mezi nejoblíbenější chlapecká jména patří Jan, Jakub, David, Matyáš, Tomáš a Filip. Také letos však volí rodiče pro svá dítka netradiční jména. Za pár let tak budou učitelky místních škol zvát k tabuli například Anelli, Klaudii Kim, Enyu, Sarah, Tonyho, Santina nebo Marca,“ uzavřela Hana Szotkowká. (kaa)

Ilustrační foto: nemocnice Prostějov, MC Cipísek

Poslat nový komentář