Je či není prostějovské dětské zastupitelstvo svéprávné?!

Je či není prostějovské dětské zastupitelstvo svéprávné?!
ilustrační foto gjwprostejov.cz

 

Tuto otázku si někteří jeho členové kladli v pátek. Z očekávané besedy o situaci na Ukrajině kvůli zásahu „vyšší“ moci sešlo. Řada z členů dětského zastupitelstva totiž dostala od vedení jedné z prostějovských škol zákaz se besedy zúčastnit.

„Mělo jít o besedu, která by objasnila situaci na Ukrajině. Vést ji měl prostějovský politolog, kterého oslovili samotní členové dětského zastupitelstva. Na základě "vyšší moci" se nakonec neuskutečnila,“ sdělil PvNovinkám jeden z dětských zastupitelů, který si nepřál být jmenován. Podle informací, které se PvNovinkám podařilo získat, inicioval zákaz ředitel jedné z prostějovských středních škol. Měl se obrátit přímo na vedení města s tím, že vzhledem k osobě přednášejícího jde o politickou agitaci. Na akci proto nakonec přišlo jen pár dětských zastupitelů, zbytek se nedostavil i pod pohrůžkou neomluvených hodin. Jak jeden ze zastupitelů pro PvNovinky zdůraznil, šlo pouze a jen o iniciativu dětského zastupitelstva, jejímž cílem bylo dozvědět se podrobnosti o situaci v zemi, která již několik měsíců vládne světovým médiím.

Komunista na škole nevadil...

V této souvislosti je zajímavé, že na jedné z prostějovských středních škol nedávno proběhla beseda dvou vrcholných zástupců politických stran a nikdo neprotestoval. V březnu zde se žáky o ekonomické situaci ČR besedovali poslanci – komunista Jiří Dolejš a Radim Fiala z Úsvitu. Pokud tedy páteční neuskutečněná odborná debata měla podle někoho být politickou, proč nevadí vystoupení dvou poslanců? A jak lze hodnotit zásah vedení jedné ze škol kvůli rozdílnosti politických názorů odborníka, na jehož debatu ředitel školy svým žákům neumožnil vstup?

Je pozoruhodné, že po prodělané transformaci společnosti v demokratickou, se vrací doba, kdy se dospělí opět bojí dětí a mládeže. (red)