Divadelní festival bez hranic hostoval na Hané

Divadelní festival v Čelechovicích na Hané
Divadelní festival v Čelechovicích na Hané

V Čelechovicích na Hané a ve Hvozdu se v sobotu zastavil mezinárodní festival s názvem Theatrování, který prezentuje činnost amatérských divadelníků. Program projektu divadla bez hranic bude mít v průběhu roku i další zastávky, v prostějovském regionu to bude v Bohuslavicích a Smržicích. 

O první májové sobotě se v sokolovně v Čelechovicích na Hané představily dva ochotnické soubory. Odpolední pohádkové představení „Velký nos a vařečka“ v podání Velmi amatérského divadla z Velké Bystřice u Olomouce pobavilo děti i rodiče. Podvečer pak zpříjemnil slovenský Divadelný súbor Volkovce kostýmní komedií „Dámy a husári“. Ve Hvozdu na Konicku přivítali rovněž slovenské ochotníky, lidovou veselohru se zpěvy „Strašidlo“ předvedl Divadelný súbor z Veľkých Vozokán.

„Mezinárodní projekt s názvem Spojují nás tradice má za cíl kulturní výměnu a je zaměřený, jak název napovídá, na uchování tradic, výměnu zkušeností a obnovení venkovských aktivit. Kromě divadelního festivalu Theatrování máme v programu také výstavu řemesel a umění jednotlivých regionů, budeme pořádat trhy tradičních řemesel, hudební a folklórní festivaly a různá setkání bez hranic,“ vysvětlila předsedkyně MAS Region Haná a starostka Náměště na Hané Marta Husičková. Do projektu Theatrování se zapojilo také loutkové divadlo Sokola Olšany u Prostějova s pohádkou Začarovaný les. 

Projekt Spojují nás tradice je výsledkem víc než čtyřleté spolupráce tří regionálních svazků - Region HANÁ, o.s., MAS Bystřiřka o.p.s. a MAS OZ pre rozvoj mikroregionu "Požitavie – Širočina" z jihu Slovenska. V průběhu letošního roku jsou připraveny i další akce, na Hané budou nejdůležitější z nich Setkání pod Černou věží v Drahanovicích, trhy lidových řemesel v Čechách pod Kosířem  a další zastávka ochotnického divadelního festivalu v Bohuslavicích a ve Smržicích. Podrobný program na www. regionhana.cz nebo www.spojujinastradice.webnode.cz    

(jap)

Poslat nový komentář