Loutkové divadlo Starost představilo novou hru

Divadlo Starost, to je otevřené vedení loutek a účast živých herců. Foto Jiří An
Divadlo Starost, to je otevřené vedení loutek a účast živých herců. Foto Jiří Andrýsek

Ve středu pod širým nebem ožil příběh rytíře Šnofoniuse a princezny Morduliny v podání herců Divadla Starost. Historické marionety se předvedly na novém místě.  

Nové prostory zkušebny Loutkového divadla Starost umožňují, aby se představení odehrála na vlastním dvorečku, kam vejdete dveřmi vedle vstupu do Střední zdravotnické školy na adrese Vápenice 3. První takové představení se odehrálo ve středu 27. června v podvečer. Na programu byla veřejná zkouška nové hry divadla Starost. Její plný název je "Rytíř Šnofonius a princezna Mordulina, aneb kam vede tvrdošíjnost nepoctivého Fraucimoru, čili Turandot, ta druhá..." Šlo o další dílko kmenového autora divadla Aloise Gallata a o nějakou loutkovou mrtvolku nebyla nouze.

Snad každý divadelní spolek je něčím jedinečný. U divadelního spolku Starost je to použití historických marionet v kombinaci s odkrytým vedením loutek a s vystoupením živých herců na scéně. Tato jedinečnost žádá odpovědný výběr textu, na repertoáru jsme tedy v průběhu let měli v naprosté většině texty lidových loutkářů, a jedinými výjimkami jsou texty z konce minulého století, z pera různých literátů, kteří psali tehdy oblíbené parodie na "kusy" lidových loutkářů. "Máme-li stručně charakterizovat, v čem je Starost specifická, tak je to naprostá převaha vystoupení pod širým nebem oproti těm interiérovým. Nejčastěji jsme tedy k zastižení v parcích, na hradech, zámcích, zříceninách, historických náměstích, jarmarcích, skanzenech," uvádí principál divadla Ivan Čech.

(red)

Poslat nový komentář