Největší svátek památek a historie odstartoval

Největší svátek památek a historie odstartoval
ilustrační foto mmol.cz

 

Národní zahájení Dnů evropského dědictví bude hostit od včerejšího dne do osmého září Olomouc, která zvítězila v tajném hlasování pořadatelů proslulé akce. Letošní celostátní motto zní „Památky v novém světle“.

Čtyři olomoucké dny nabídnou jak hudební představení, a to ze světa opery, vážné hudby, folkloru i ryze soudobých kapel, tak i různě zaměřené tematické prohlídky města, výstavy a světelné show. Veřejnost se dočká také symbolického otevření a rozsvícení opraveného Dolního náměstí, které doprovodí ohňostroj.

„Svátky historie, umění a světla, které rozzáří celou Olomouc, jsme se snažili pojmout velkolepě. Světlo se objevuje téměř v každém detailu hlavního i doprovodného programu,“ vysvětluje vedoucí oddělení kultury města Radim Schubert. Sázkou na jistotu hned v úvodu programu Dnů evropského dědictví je koncert, v němž hlavní roli sehrají proslulé Englerovy varhany. Tóny vznešeného nástroje bude doprovázet světelné představení v interiéru kostela i na jedné z jeho věží. V pátek 6. září ve 20.00 hodin budou mít návštěvníci možnost přímo na Horním náměstí vidět jeden z nejúspěšnějších titulů Moravského divadla Olomouc. Verdiho opera Nabucco se odehraje pod širým nebem na jevišti v blízkosti Sloupu Nejsvětější Trojice. Vstup na představení bude volný. „Fanoušky současné hudební produkce pak určitě potěší sobotní koncert a světelná show skupiny Tata Bojs, kteří zde završí turné ke čtvrtstoletí existence kapely, a také vystoupení ambiciózní domácí kapely Nylon Jail,“ vypočítává z programu vedoucí oddělení kultury Schubert.

„Každá z velkých položek programu se světlem specificky pracuje. Bude skutečně zajímavé sledovat, jak světelná show umocní už tak mimořádné hudební zážitky a promění tradiční pohled na naše památky,“ uvádí k programu náměstek primátora Jan Holpuch.

Možnost vidět památky v novém světle budou mít návštěvníci zejména v sobotu 7. září, kdy národní zahájení Dnů evropského dědictví oficiálně propukne. Na Horním náměstí se bude odehrávat výstava optických a světelných jevů. Chystá se noční nasvícení památek, projekce na sloupu Nejsvětější Trojice či světelná show na středověkých hradbách v Bezručových sadech, kombinovaná s koncertem kapely Lanugo. V rámci doprovodného programu se ve Smetanových sadech se odehraje další z promenádních koncertů, čtenáři se mohou vydat do Čítárny u Fontány, na programu jsou výtvarné dílny, streetart či soutěž pro mladé designery.

V rámci Dnů evropského dědictví bude tentokrát ve městě zpřístupněno na šest desítek církevních, vojenských i novodobých významných staveb. Jejich úplný seznam je k dispozici na webových stránkách www.olomouc.eu/ded.(red)

Poslat nový komentář