Hasiči evakuovali tři desítky lidí uvízlých v závějích

Hasiči evakuovali tři desítky lidí uvízlých v závějích
Jako z hororu. Foto HZS Olomouckého kraje
Další fotky: 
Hasiči evakuovali tři desítky lidí uvízlých v závějích
Hasiči evakuovali tři desítky lidí uvízlých v závějích

Profesionální jednotky hasičů z Prostějovska po náročných dopoledních i odpoledních výjezdových událostech čekalo další pokračování intenzivních pomocí lidem v nouzi v nočních a brzkých ranních hodinách. 

Prakticky od včerejší 22. hodiny hasiči opět vyjížděli k desítkám událostem spojených s uvězněním osob ve vozidlech v závějích a příkopech. Vydatné husté a nekončící sněžení a velmi silný vítr během chvíle zkomplikoval provoz na komunikaci z Prostějova na Protivanov. Několik kamionů tak zcela zablokovalo průjezdnost i pro osobní vozidla. V několika případech došlo ke kolizím autobusů s cestujícími. 

Na pomoc po vyhlášeném kalamitním stavu na Konicku a v dalším okolí byly odvolány jednotky záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR, ty již v Olomouckém kraji zasahovaly v nočních hodinách při vyprošťování kamiónů na rychlostní komunikaci R35. Situace byla natolik vážná, že i hasičské vozy z požární stanice v Prostějově zůstaly zablokovány v kopcích zaplněných odstavenými kamióny. 

Postupně tak až do ranních hodin probíhalo vyprošťování vozidel a zprůjezdnění nejen již zmiňované komunikace. Po vydatném sněžení došlo k zablokování i okolních komunikací v přilehlých vesnicích osobními vozidly, kdy řidiči přecenili své schopnosti s vírou, že přes až metrové návěje dokáží projet. 

Nejvíce složitá situace nastala po zapadnutí autobusu posledního linkového spoje do Protivanova, ten částečně sjel z komunikace, následně zde uvíznul i sypač SÚS Olomoucké kraje, tato kolize zcela komunikaci uzavřela v úseku u obce Stínava. Na místo k pomoci dorazil vyprošťovací speciál. Vzhledem k riziku převrácení při tažení sypačského vozu z příkopu musel být povolán další vyprošťovací automobil, a to právě již z mířící pomoci záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Krátce před pátou hodinou ranní došlo k vytažení obou uvězněných vozidel, protažení a zprůjezdnění části komunikace na Prostějov od Stínavy. 

Komunikace je ale stále od Malého Hradiska do Protivanova neprůjezdná, je zde uvězněno několik osobních i nákladních vozidel. Hasiči v tuto chvíli ve spolupráci s SÚS a záchranným útvarem HZS ČR řeší nastalý problém. Během několika desítek pomocí hasičů lidem při této nepříznivé situaci proběhla i evakuace více než třiceti osob. Navíc hasiči na místo dovezli deky a opět komunikovali s lidmi v kolonách o možnostech poskytnutí evakuačních prostor, většina z nich naší pomoci využila. Jen malý počet řidičů zůstal na místě u svých vozidel. 

Kalamitní stav II. stupně na Konicku a v okolí vyhlásila SÚS Olomouckého kraje v průběhu nočních hodin středy 15.2.2012. 

(red)

Poslat nový komentář