Stát chystá změny v zákonech, nové cyklostezky i stojany

Stát chystá změny v zákonech, nové cyklostezky i stojany
ilustrační foto PČR

 

Víc peněz na stavbu cyklostezek a další stojany na kola. To je způsob, jak chce ministerstvo dopravy dostat lidi z aut na bicykly. Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy počítá s tím, že do roku 2020 budou právě kola představovat 10 procent dopravy.

„Například je to cyklistická zóna nebo cyklistická ulice, která je třeba v Německu poměrně osvědčená. O tom ale budeme teprve jednat a bude se to projednávat ve sněmovně,“ uvedl mluvčí rezortu Tomáš Neřold.

V souvislosti s výstavbou dalších cyklostezek osloví ministerstvo dopravy také města, která ještě peníze na jejich výstavbu nečerpala.

Podle nevládní organizace Asociace cykloměst je výstavba cyklostezek nevyvážená. Zatímco někde neustále vznikají nové, jinde stezky chybí. A to i v oblastech, které jsou ryze cyklistické. Lidé by proto podle Jaroslava Martinka z Centra dopravního výzkumu a zároveň jednatele Asociace cykloměst měli sami přicházet s podněty pro vedení měst a obcí.  „Chceme vyprovokovat trochu veřejnost kampaní „Tady žiju“. Chceme, aby nám lidé začali opravdu posílat své návrhy, náměty, kde chtějí mít cyklostezky,“ vysvětlil.  Podle jeho slov je nejvyšší čas na připravování projektů, začíná totiž další období strukturálních fondů. (Zdroj MD)

Poslat nový komentář