Otevření nové stezky pro pěší a kolaře je již v dohledu

Otevření nové stezky pro pěší a kolaře je již v dohledu
Ani zábrany a výstražná cedule „Přejezd uzavřen“ hazardéry neodradí.

Nový přechod a cyklostezka přes železniční trať ve směru Prostějov-Kostelec na Hané v blízkosti místního nádraží pro pěší a cyklisty je již dokončen. Stezka však zatím není v provozu, čeká se na dodatek ke stavebnímu povolení, který se pozdržel kvůli změně legislativy nařízené Evropskou unií. S největší pravděpodobností bude provoz zahájen v polovině února.  

Stavba přejezdu byla vyvolána souběžnou stavbou Města Prostějova „Výstavba stezky pro pěší a cyklisty“, která propojí stezky v ulici Sladkovského a Olomoucká. Výstavba přejezdu výrazně zvýší bezpečnost pohybu cyklistů a pěších při křížení dráhy, kde dosud existoval přechod „načerno“.  

„Stavba byla zahájena v listopadu a dokončení bylo plánováno do konce tohoto roku. Poněvadž došlo ke změně legislativy v souladu s nařízením Evropské unie a stavebník musí doplnit doklady ke stavebnímu povolení o tzv. interoperabilitu, nelze ukončit stavbu v plánovaném termínu. V prosinci bylo dokončeno vybudování vlastní přejezdové konstrukce, která byla realizována na základě ohlášení stavby Drážnímu úřadu a jeho souhlasu. Výstavba zabezpečovacího zařízení je plánována na období od 6. do 15. února 2012. Poté bude přejezd uveden do zkušebního provozu a může být užíván veřejností,“ uvedl Karel Janků ze Správy železniční dopravní cesty Olomouc. 

Předmětem stavby s názvem „Výstavba přejezdového zabezpečovacího zařízení světelného v km 1,524 trati Prostějov – Chornice“ je výstavba železničního přejezdu pro cyklisty a pěší v železniční stanici Prostějov místní nádraží a jeho zabezpečení přejezdovým zabezpečovacím zařízením se závorami. Stavba přejezdu pro pěší a cyklisty navazuje na výstavbu nové stezky pro pěší a cyklisty v úseku ul. Za místním nádražím – ul. Olomoucká. Výstavba stezek je investicí města Prostějova, výstavba přejezdu je investicí státu zastoupeného Správou železniční dopravní cesty, státní organizace. Náklady na vybudování přejezdu činí 5,971 milionů korun, město Prostějov přispělo částkou 2 miliony. Přejezd bude zabezpečen ze strany hřiště dvěma, ze strany od ulice Havlíčkovy jedním světelným výstražníkem se zvukovou signalizací a závorami. Technologie umístěná v přilehlém domku bude zajišťovat i dálkově ovládanou zvukovou signalizaci pro nevidomé, břevna závor budou doplněna zarážkou pro slepeckou hůl. Vlastní přejezdová konstrukce bude celopryžová. Šířka přejezdu je 5,4 metrů. Přejezd bude zapojen do staničního zabezpečovacího zařízení Prostějov místní nádraží. Vítězem veřejné obchodní soutěže se stala společnost AŽD Praha s.r.o., která vybudovala technologické zařízení, vlastní konstrukci přejezdu vybudovala místní společnost TOMI REMONT a.s.               

(jap)

Poslat nový komentář