Uzavírky Plumlovské a ulice Šárka přinesou vícenáklady v hodnotě šest set tisíc korun

Uzavírky Plumlovské a ulice Šárka přinesou vícenáklady v hodnotě šest set tisíc korun
ilustrační foto FTL

Rada města Prostějova schválila úhradu vícenákladů společnosti FTL – First Transport Lines a.s., které vzniknou provozem MHD po objízdných trasách z důvodu uzavírky ulice Plumlovská a uzavírky ulice Šárka.

 „Jedná se o navýšení ujetých kilometrů oproti schváleným jízdním řádům, které jsou odhadnuty na 620 tisíc korun. V letošním roce totiž proběhne uzavírka ulice Plumlovské, po které je vedena většina linek městské hromadné dopravy. Uzavírka je plánována v termínu od 18. 3. 2019 do 28. 8. 2019. Uzavřen bude vždy jeden jízdní pruh, směr z města ven bude průjezdný. Výjimkou bude období od 12. 8. 2019 do 25. 8. 2019, kdy bude ulice uzavřena pro veškerý provoz. Pokud proběhne uzavírka v plánovaných termínech, najedou autobusy MHD asi 20 tisíc kilometrů více, než při normálních trasách. Přímé náklady vypočtené v souladu s metodikou užívanou Olomouckým krajem vzrostou o asi 550 tisíc korun,“ vysvětlil primátor František Jura.

Další uzavírkou, která proběhne v letošním roce, je uzavírka ulice Šárka. Uzavírka je plánovaná od 1. 4. 2019 do 4. 8. 2019.

„Zde jsou vícenáklady odhadnuty asi na 70 tisíc korun (přesný odhad není možný, protože doposud není známo dopravní opatření ve fázi 2a uzavírky). Podle zákona nemá ten, v jehož zájmu se uzavírka koná, povinnost hradit subjektům dotčeným uzavírkou případný ušlý zisk či škody, způsobené uzavírkou. Tato skutečnost dostává dopravce, kterým objektivně vznikají náklady navíc, do situace, kdy jsou povinni dopravu objednanou kraji nebo městy provozovat, ale v jiném rozsahu, než je smluvně sjednán. V rámci Olomouckého kraje, který objednává příměstskou dopravu, je záležitost vícenákladů řešena uzavíráním zvláštních dodatků ke smlouvě a úhradou těchto vícenákladů. Tento postup je aplikován i ze strany města v případě MHD,“ doplnila náměstkyně Alena Rašková, která má dopravní problematiku ve své pracovní náplni.

Vícenáklady MHD spojené s výše uvedenými uzavírkami tak dosáhnou výše odhadnuté na částku 620 tisíc korun. (red)

 

Komentáře

Soukromník si má vydělat a ne neustále dojit daně

Poslat nový komentář