Školy se ohřejí, přestanou úniky tepla

Školy se ohřejí, přestanou úniky tepla
ilustrační foto

Mnohamilionová investice poputuje do dvou prostějovských mateřinek a základní školy. Úniky tepla, které tady navyšují nutné finanční náklady, by měly být brzo minulostí. Město tak ušetří nemalé finance. Více jak dva a čtyřiceti milionová vstupní investice se prý na úsporách časem vrátí.

V průběhu letních prázdnin bude v některých prostějovských školách a školkách poměrně dost rušno. Čeká je výměna oken a venkovní zateplení zdiva.

„Máme velké tepelné úniky. Problémy jsou i s okny, která už pomalu nejdou zavírat, ani otáčet. Když je umýváme, máme strach, že vypadnou,“ posteskla si ředitelka mateřinky na sídlišti Šárka Iveta Bittnerová. Konkrétně tato školka už slouží pětatřicet roků a po opravě hlasitě volá.

Prázdninový stavební ruch se bude rozléhat areálem základní školy Dr. Horáka, dotkne se také dvou mateřinek, školky na Husově náměstí a zmíněném sídlišti Šárka. Magistrát si od tohoto kroku slibuje úspory.

 „Všechny budovy už nějaký ten čas stojí. V době jejich vzniku se tepelné úniky nijak neřešily. Dnes se ukazuje, že abychom ušetřili, musíme na stěny přikládat alespoň patnácti centimetrový polystyren. Je to jediná cesta,“ uvedl k budoucím opravám náměstek primátora Zdeněk Fišer s tím, s financemi pomohou dotační peníze.

„Je jisté, že opravu školy Dr. Horáka za třicet pět milionů, podepře dotace a to více než polovinou financí. Konečnou cenu prací by také mohlo ještě stáhnout vyhlášené výběrové řízení. Předpokládáme, že vysoutěžíme pokles o více než pět milionů korun,“ odhadl Fišer. Magistrát také natahuje ruku po dotační podpoře pro obě mateřinky.  Zateplení budovy a výměna oken si u školky na Husově náměstí vyžádá téměř pět milionů, u školky na Šárce projekt mluví o dvou a půl milionech korun. Dotační finance, by tyto částky měly o polovinu snížit.(kaa)

Ilustrační foto: ZŠ Dr. Horáka

 

 

Poslat nový komentář