Jak bezpečně zlikvidovat nalezený injekční materiál? Radí odborníci z K-centra

Jak bezpečně zlikvidovat nalezený injekční materiál? Radí odborníci z K-centra
ilustrační foto David Vančík

 

Před nedávnem PvNovinky informovaly o nálezu injekční stříkačky s jehlou u Tesca v Držovicích. Likvidace se ujali pracovníci K-centra Prostějov. Přidávají varování pro všechny, kdo se s tímto nebezpečným materiálem setkají.

"Z hlediska nebezpečí poranění a možné nákazy infekčními nemocemi nedoporučujeme široké veřejnosti, aby s nalezeným injekčními materiálem jakkoliv manipulovala. Nejbezpečnějším způsobem odstranění je kontaktování Městské policie Prostějov, která má v místě své působnosti povinnost nalezený materiál bezpečně zlikvidovat. V tomto případě stačí jen popsat situaci a místo nálezu a vyčkat příjezdu policie. V případě, že místo nálezu je mimo působnost Městské policie, můžete telefonicky kontaktovat pracovníky Kontaktního centra Prostějov. Ti mají potřebné vybavení k bezpečné likvidaci v rámci terénních programů," vysvětluje vedoucí centra Jana Kučerová. Jejich pracovní doba však není bohužel nepřetržitá. 

Pokud se někdo i přes rizika rozhodne k likvidaci vlastními silami, je možnost vložit injekční materiál v rukavicích (a ideálně za pomoci pinzety) velmi opatrně do pevného obalu (například PET lahev) a v tomto stavu ji vhodit do komunálního odpadu. "Bez zmiňovaného obalu však vhazovat nelze, jelikož by se následně mohl zranit někdo jiný, například pracovníci úklidové služby," konstatuje Kučerová.

Uživatelé návykových látek mohou využít služeb Společnosti Podané ruce o.p.s., Kontaktního centra Prostějov nejen v rámci výměnného programu. Přímo v centru na Vrahovické ulici v Domě služeb nebo v terénních programech mohou vyměnit použitý injekční materiál za čistý. Tímto způsobem se zabraňuje, aby odhozené injekční stříkačky ohrožovaly širokou veřejnost a samozřejmě se také snižuje riziko přenosu infekčních nemocí v rámci skupin uživatelů návykových látek. V Kontaktním centru Prostějov mohou navíc jeho klienti využít i screeningového testování na infekční choroby. Všechny služby včetně testování probíhají zdarma a anonymně. Další informace naleznete na webových stránkách www.podaneruce.cz. (red)

Poslat nový komentář