Bude se kvůli komunitnímu domu pro seniory bourat?

Bude se kvůli komunitnímu domu pro seniory bourat?
Foto ber

Pro vybudování komunitního domu, resp. domů pro seniory, bylo v Prostějově vytipováno jedenáct lokalit. Okamžitě by se mohlo začíst stavět na dvou, v oblasti ulic Sušilova – Sádky a Holandská – J. V. Myslbeka. Právě první lokalita by zřejmě vyžadovala zbourání stávajícího městského domu. Tomu „o život“ nejde poprvé.

Před šesti lety

V roce 2009 měl být nájemní dům v Sádkách číslo 14 a 16 prodán i s okolními pozemky. Tehdejší nájemníci, mezi nimiž figurovala Charita Prostějov, se o prodeji dozvěděli náhodou. Firma Valliant chtěla na místě stávající budovy, přilehlého parkoviště a sousední zahrady, vybudovat polyfunkční dům. Starosti s novým sídlem Charity a náhradními byty pro nájemníky měl podle Vlastimila Uchytila, který tehdy zastával post místostarosty, řešit kupec. „Sádky prodáváme i s nájemníky. Ze zákona se o ně kupující musí postarat,“ konstatoval tehdy. Ze záměru nakonec sešlo.

Zatím není nic jisté

Dům nyní podle jednatele Domovní správy Vladimíra Průši obývají dva nájemníci. Zda přijdou o střechu nad hlavou, ale nikdo potvrdit nechce. „Aktuálně jsme ve fázi výběru lokalit a zadání studie proveditelnosti. Rozsah zástavby bude znám až po vypracování PD a zveřejnění podmínek dotačního titulu,“ sdělila PvNovinkám mluvčí magistrátu Jana Gáborová s tím, že v tuto chvíli nemůže poskytnout podrobnější informace.

Město komunitní domy potřebuje

Podle podmínek ministerstva pro místní rozvoj musí mít komunitní dům pro seniory minimálně 10, maximálně však 25 bytových jednotek. Podlahová plocha nesmí překročit 45 m2. Plocha sdílených prostor musí být koncipována s ohledem na počet obyvatel domu, minimálně musí činit 40 m2. Dotace je poskytována ve výši 650 tisíc Kč na jednu bytovou jednotku. "V současné době máme 400 žádostí o byt v komunitním domě, takže bychom jich při největší kapacitě 25 míst měli postavit 16," informovala náměstkyně primátora Alena Rašková, podle níž se město touto cestou chce vydat. "Ideální by bylo postavit každý rok jeden takový dům," konstatovala Rašková. (ber)

Poslat nový komentář