Od 1. ledna startují eRecepty!

Od 1. ledna startují eRecepty!
ilustrační foto

Od 1. ledna bude používání elektronických receptů povinné. Česká lékárnická komora zodpověděla nejčastější dotazy pacientů, aby se ve fungování eReceptů lépe zorientovali.

Co je vlastně eRecept?

Jedná se v podstatě o uložená data. Od lékaře, který vám recept předepisuje, dostanete pouze tzv. identifikátor, což je kód s dvanácti číslicemi a písmeny. Ten obdržíte na papírku, e-mailem, smskou nebo přes mobilní aplikaci - podle toho, co si vyberete. Lékárníkovi se po načtení identifikátoru zobrazí údaje o eReceptu na počítači.

Výdej léků může trvat o něco déle. Lékárník musí eRecept načíst z centrálního úložiště a výdej léku do něj také nahlásit. To jsou činnosti, které oproti výdeji na papírový recept dělá navíc.

Co když v eReceptu bude chyba?

Lékárník oproti papírovému receptu nebude moci opravovat chyby v eReceptu. Chybu bude moci opravit jedině lékař, který eRecept předepsal. To může udělat například telefonicky. Pokud se s lékařem nelze spojit, nemůže lékárník lék vydat.

Kde lze léky vyzvednout?

V jakékoliv lékárně v ČR podle vlastního výběru. Nikdo vás nesmí poslat do konkrétní lékárny a váš lékař nesmí informace z identifikátoru sdělovat jiným osobám, pokud k tomu nedáte souhlas. Identifikátor v jakékoliv podobě nesmí obsahovat žádnou formu reklamy na léky nebo konkrétní lékárny.

Jak dlouho eRecept platí?

Platnost je stejná jako u papírového receptu - standardně tedy čtrnáct dní, pro recepty z pohotovosti jeden den, pro recepty s antibiotiky pět dní. Platnost může lékař prodloužit až na rok.  

Lze ještě získat papírový recept?

Papírový recept získáte pouze tehdy, pokud budete mít předepsaný recept na silně účinné léky, tzv. recept s modrým pruhem, nebo pokud za vámi přijde lékař na návštěvu, lék si budete vyzvedávat v lékárně v jiné zemi EU, či z jiných objektivních důvodů, které musí lékař na recept uvést.

Co když v lékárně vypadne spojení?

Pokud spojení lékárny s centrálním úložištěm nebude fungovat, může se lékárník pokusit o náhradní spojení. Bez navázání spojení vám však lékárník nebude moci lék vydat.

A pozor, od 1. 1. 2018 už nebude možné využít tzv. lékový záznam, díky kterému by lékař a lékárník mohli s vaším souhlasem zhodnotit rizika vzájemného působení léků nebo duplicitně předepsaných přípravků. (Zdroj www.lekarnici.cz)

Poslat nový komentář