Na střetu Valenty – Olomoucká vznikne světelně řízená křižovatka

Na střetu Valenty – Olomoucká vznikne světelně řízená křižovatka
ilustrační foto MMP

Rada města Prostějova schválila další krok, který vede k opravě frekventované křižovatky E. Valenty a ulice Olomoucká.  Formou výzvy jednomu zájemci zadá projektovou dokumentaci společnosti ATELIER DPK, Brno na světelně řízenou, průsečnou křižovatku. Vybudování křižovatky přijde na 5 milionů korun.

Zrychlení a usnadnění dopravy, to je hlavní záměr vedení města, které naplánovalo opravu křižovatky frekventovaného dopravního uzlu města. Obnovu měli radní na stole už i v dřívějších letech. Od původní představy o stavbě okružního křížení upustili z důvodu malého prostoru, nákladných přeložek inženýrských sítí a především z technicky dopravních důvodů. Nový záměr hovoří o křižovatce světelné.

„V minulosti byla převyšující intenzita vozidel na hlavní komunikaci v Olomoucké ulici, až 15 tisíc aut za den. Z vedlejších ulic byla naopak nízká, v řádu několika málo tisíců za den,“ vysvětlila už před časem primátorka Alena Rašková a doplnila, že dnes se, zejména z ulice E. Valenty, dá na hlavní Olomouckou ulici vyjet jen s obtížemi.

„Projekt nabídne světelně řízenou, průsečnou křižovatku se dvěma odbočovacími pruhy ve směru od centra a ze sídliště E. Beneše,“ doplnil informace náměstek Zdeněk Fišer. Součástí řešení budou i světelně řízené přechody pro chodce.

Vypracování projektu přijde městskou pokladnu na 165 tisíc korun bez DPH (199 650,- Kč včetně 21% DPH). V hrubých odhadech by měla obnova křižovatky stát 5 milionů korun. (red)

 

Poslat nový komentář