Zpěváčci v zimě strádají, potřebují lidskou pomoc

Zpěváčci v zimě strádají, potřebují lidskou pomoc
ilustrační foto

Na pomoc lidí čekají zpěvní ptáci v zahradách i městských parcích, a proto i letos stejně jako každý rok pořádá Ekocentrum Iris při Českém svazu ochránců přírody tvořivé dílničky a besedy o nutnosti opeřence v zimě přikrmovat. 

Čím přilákat ptáky na krmítko, jaké dobroty jim nasypat, jak vyrobit jednoduché tukové a semínkové zobání či jablečné pochoutky pro zimní přikrmování ptáků – to je téma projektu „Bude zima bude mráz aneb nadílka pro ptáky“, který startuje už tento týden. V pátek 13. ledna začíná v Kovárně Ekocentra Iris na Husově náměstí první z řady besed a workshopů. Ochránci přírody dodají materiál, stačí jen přinést si kelímky od jogurtů či PET lahve nebo kokosový ořech. Zájemci si vyrobí krmítka a dozvědí se zajímavosti o tom, jak a čím zpěváčky v zimě krmit. 

„Zima je pro ptáky krušným obdobím, strádají a potřebují naši pomoc. Základním pravidlem je krmit kvalitní potravou. Rozhodně by to neměly být zbytky z kuchyně nebo plesnivý chleba,“ varují mladí ochránci přírody. Ptáci budou vděční za strouhanou housku, kousky vařených brambor nebo loje. Nejlepší je však krmení ze směsi semen, jablíček, jeřabin nebo šípků. V prodejnách pro chovatele je dostatek speciálních směsí, semena slunečnice i lojové koule. Ale vyrobit krmení doma není náročné finančně ani časově. „Není to nijak složité. Smíchá se vejce, mouka, rozpuštěný rostlinný tuk a směs zrní – slunečnice, hořčičného semínka, prosa, ovesných vloček nebo čehokoliv jiného, co je právě po ruce a ptáčkům chutná. Směs se vleje třeba do kelímku od jogurtu, připevní se provázek s větvičkou a vše se zapeče. Pro ptáčky je to v zimě lahůdka,“ prozradila Petra Orálková z prostějovského Ekocentra osvědčený recept. Návod dostanou zájemci právě při tvořivé dílničce. „V zimě nezapomínáme ani na vodní ptáky. Na nezamrzajících tocích i na rybnících přezimují labutě, kachny, lysky a další vodní opeřenci. Těm se zavděčíme dobře proschlými kousky bílého pečiva nebo chleba,“ připomněla Petra Orálková. Procházka zimní přírodou může být spojena s prospěšným nakrmením strádajících ptáků. 

Akce v Kovárně není ojedinělá. Mladí ochránci připravili ucelený program pro mateřské školy. Malí předškoláci si sami připravují krmení pro ptáčky – šišky namočené v rozpuštěném loji nebo rostlinném tuku obalují ve směsi semínek a rozvěšují na stromky v zahradě své mateřské školy. Oknem pak sledují, kteří opeření kamarádi ke krmení přilétají a učí se je rozeznávat. 

Seriál  tvořivých dílen v Kovárně bude pokračovat v pátek 27. ledna, kdy se zájemci naučí vyrábět ptačí budky. Tvořivou činnost jim zpestří povídání ornitologa Petra Podhorného o životě, hnízdění a potravě našich ptáků. Ptačí budky pak budou na jaře společně vyvěšeny na přírodovědně cenných lokalitách Prostějovska. Účastníkům bude nabídnuta možnost „adopce“ jimi zhotovené budky, to znamená, že se zúčastní jejího vyvěšení a následně se budou o budku starat, čistit ji a pozorovat její obyvatele.        

(jap)

Komentáře

Lidskou pomoc potřebují hlavně zvířata domácí a hospodářská. Ta často strádají doopravdy a nikoho to nezajímá. Ptáci jsou divoká zvířata, která by se o sebe měla starat hlavně sama.

Poslat nový komentář