Nezdravé ovzduší si vytváříme sami

Nezdravé ovzduší si vytváříme sami
ilustrační foto

Problém každého podzimu. Změna atmosférických podmínek s sebou přináší mlhy a sníženou oblačnost. Produkty života na zemi tak dopadnou jako bumerang nazpět. Smog, dusivý kouř, nezdravé ovzduší. Přes varování hygieniků i meteorologů si lidé vytváří nedýchatelný smrádek sami dál.

 

S víkendem se na řadě zahrádek ve vilových čtvrtích na okraji Prostějova rozhořely ohýnky spalovaného listí a trávy po podzimním úklidu. Proč ne, když to není zakázané? Vyhláška č. 12/2007 upravuje podmínky pro spalování rostlinných materiálů takto:

2. Suché rostlinné materiály lze spalovat pouze za těchto podmínek: a) Fyzické osoby mohou pálit suché rostlinné materiály ze soukromého pozemku v rámci jarního (tj. v měsíci březnu - dubnu) a podzimního (tj. v měsíci říjnu - listopadu) úklidu nejen na pozemku ve svém vlastnictví, ale i na pozemku pronajatém, a to za příznivých klimatických podmínek a bez příměsí jiných odpadů.

Je těžké určit, jaké jsou ony příznivé klimatické podmínky a už vůbec nelze zjistit, co všechno v ohni shoří. Svědčí o tom jen černý štiplavý dým, který se o víkendu ze zahrad a pozemků šířil a zamořoval už tak zamořené ovzduší. V pátek si mohli vyzvednout zájemci biopopelnice a kompostéry na biologický odpad ze zahrádek, který bude odvážen jednou za dva týdny. Služba města ač zdarma, přišla patrně s křížkem po funuse, za dva týdny končí „doba hájení“ a tudíž zahrádky jsou již uklizeny a odpad spálen. I se všemi brouky, čmeláky, beruškami, prostě hmyzem, který je člověku užitečný. Snad při jarním úklidu bude líp.   

(jap)

 

Poslat nový komentář