Hospodaření města: propad o čtyřicet milionů korun

Hospodaření města: propad o čtyřicet milionů korun

Úterní zasedání zastupitelstva přineslo zajímavé poznatky týkající se finančního hospodaření města za první pololetí letošního roku. Ke konci měsíce června činil propad oproti minulému roku jedenáct milionů třista dvacet šest tisíc korun.

"Situace se nevyvíjí příliš pozitivně, ale musíme se zamyslet, jak ji řešit. K poslednímu srpnu byl propad již patnáct milionů korun. Vše se dá řešit jednak úspornějším hospodařením a jednak z vyjímečných příjmů," řekl předseda finančního výboru Radek Zacpal. Starosta Miroslav Pišťák se snažil vysvětlit, jak se radnice do těchto čísel dostala. "Není to tak, že přijmeme jednu dvanáctinu z plánovaných přjmů a vydáme jednu dvanáctinu z plánovaných výdajů. Máme určité finanční zdroje, které však budeme mít k dispozici na přelomu roku. Také bych chtěl připomenout, že město Prostějov získalo v letošním roce cenu Města pro byznys Olomouckého kraje, tak jak tomu bylo i v předchozím roce," řekl Pišťák.

Zastupitelé však nenechali stočit téma diskuze jinam a ihned se o závažnost situace zajímali. "Dívám se na inkaso za první polovinu tohoto roku a snažím se tomu rozumět. Skok o třicet sedm milionů je přece jenom značný," uvedl Václav Kopečný. Na to starosta konstatoval, že není ministrem financí a situace je prostě taková jaká je. "Bylo by dobré, kdyby na konci roku byl propad ne víc, než deset milionů korun," dodal Pišťák. Podle poslance Radima Fialy vznikla tato situace tím, že příjmy z daní do státního rozpočtu byly nižší než se očekávalo, stejně tak hospodářský růst. "Začínáme být velmi opatrní při vnímání predikce, kterou ministerstvo financí předkládá," řekl na závěr Pišťák.
(haž)

Poslat nový komentář