Matzenauer byl odvolán z představenstva Českých drah

Matzenauer byl odvolán z představenstva Českých drah
ilustrační foto

9. listopadu byl dozorčí radou s okamžitou platností odvolán z funkce člena představenstva společnosti České dráhy Milan Matzenauer z Prostějova. Střídá ho Vladimír Bail, bývalý výkonný ředitel Tatry Kopřivnice a předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel.
Spolu s Matzenauerem byl odvolán také další člen představenstva Antonín Blažek, jehož nahrazuje Ctirad Nečas. Již několik týdnů se spekulovalo i o odvolání generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy, jehož měl nahradit právě Vladimír Bail. Nakonec se o tomto kroku vůbec nehlasovalo.
Nakolik se jedná o politickou záležitost, nasvědčují spekulace médií. Vladimíra Baila do funkce prosazovalo ministerstvo dopravy, které vykonává v Českých drahách akcionářská práva za stát. Nabídku Bailovi podle Hospodářských novin měl údajně učinit přímo ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).
Milan Matzenauer bude nadále vykonávat funkci náměstka generálního ředitele Českých drah, v níž zodpovídá za správu, zajištění majetkového podnikání a ekologii. O jeho odvolání z funkce, v níž působí od 1. prosince 2008, může rozhodnout pouze představenstvo společnosti. Žaluda již dříve uvedl, že si do svého manažerského týmu nenechá zasahovat, jinak odejde.
Jednašedesátiletý Milan Matzenauer spojil celou svou kariéru s dopravou. V oboru dopravního stavitelství prošel od provozních pozic na stavbě po nejvyšší manažerské posty. Vystudoval obor dopravní stavby a konstrukce na Vysokém učení technickém v Brně. Před příchodem do Českých drah působil jako obchodní ředitel ve společnosti Skanska DS. Je zároveň předsedou správní rady basketbalového klubu BK Prostějov.
(bp)

Poslat nový komentář