VÍME PRVNÍ: Prostějov v prestižní anketě na 24. místě

VÍME PRVNÍ: Prostějov v prestižní anketě na 24. místě
ilustrační foto

Obce se ve výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do šesti oblastí: podnikatelské prostředí, kvalita lokality, pracovní trh, kvalita veřejné správy, cenové podmínky a telefonický průzkum mezi podnikateli. 

O výsledcích prestižního srovnávacího výzkumu Město pro byznys, který již čtvrtým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí v obcích České republiky, jsme vás informovali minulé úterý s tím, že Prostějov poprvé v historii vypadl z elitní desítky. Zatímco v roce 2008 skončil v rámci celé ČR na desátém místě, následující léta stoupal nadějně výše. Rok 2009 znamenal páté místo, o rok později to byl pomyslný bronzový stupínek. Jak jsme zjistili, letos se Prostějov propadl až na čtyřiadvacáté místo.

Zpracovatel výzkumu Michal Kaderka však nevidí výsledek tragicky. "Připomínám, že letos jsme hodnotili celkem 205 měst a 24. příčka je stále velmi solidním výsledkem. Když uvážíme, že města se srovnávají v padesáti kritériích, je logické, že dochází k dynamickým změnám v žebříčku," sdělil Michal Kaderka exkluzivně pro PV Novinky.

Prostějov si mírně pohoršil v počtu podnikatelů ve městě. V žebříčku klesl i díky zvýšení nezaměstnanosti v porovnání s ostatními městy, průzkum zaznamenal také vyšší počet dlouhodobě nezaměstnaných. Směrem dolů se Prostějov posunul v úspěšnosti získávání dotací z Evropské unie. "Nemusí to nutně znamenat, že vedení města si pohoršilo v získávání evropských dotací. Toto kritérium hodnotíme vždy za poslední tři roky a je možné, že ostatní města dohnala Prostějov v úspěšnosti," poznamenal Michal Kaderka. Za zamyšlení pro vedení prostějovské radnice stojí fakt vyplývající z průzkumu, že v ostatních městech byl zaznamenán trend snižování poplatků pro podnikatele. Naopak pro Prostějov je pozitivní zjištění, že ve sledovaném období výrazně klesla kriminalita. 

Z letošních výsledků se tak dá vyvozovat závěr, že v Prostějově se podmínky pro podnikatele nezhoršují, ostatní města jsou však v přístupu k nim aktivnější. Jasný vzkaz pro vedení města - neusínejte na vavřínech ;-)

(bp)

Poslat nový komentář