Podomní prodejci opět útočí, pozor!

Podomní prodejci opět útočí, pozor!
ilustrační foto internet

 

Jak se zdá, léto a teplé počasí podporují v činnosti podomní prodejce. S těmi zastupujícími energetické firmy se doslova roztrhl pytel. Využívají zřejmě i faktu, že mladší rodinní příslušníci si užívají dovolené mimo bydliště a doma zůstávají důvěřiví senioři. 

"Už několikrát se mi v posledních dnech stalo, že se mi do domu dobývali nějací lidé s tím, že jsem povinná jim ukázat faktury od elektřiny," napsala do redakce paní Lenka. Podle jejích slov nastoupili s tvrzením, že jí byly aktivovány nové služby a oni chtějí fakturu, aby věděli, zda jsou platné. "Ptala jsem se, z jaké společnosti jsou. Jeden mi ukázal nějakou placku s pidipísmenky, jméno společnosti nešlo přečíst. V ten okamžik mne to začalo zajímat a tak jsem chtěla vidět pověření od mého dodavatele energie. Na to mi pán odpověděl, že pracují pro všechny a mám okamžitě ukázat fakturu, jinak bude následovat sankce. Pravila jsem ano, a kdo mne tedy bude pokutovat? Na to odpověděl, že můj dodavatel," popsala Lenka čtvrteční zkušenost. "To už jsem nabrala na otáčkách a pánům sdělila, že na to se opravdu těším," dodala žena, která vzápětí volala na horkou linku Městské policie. Podle ní strážnící během pěti minut dorazili a začali povedenou dvojici hledat.

"Je to pár dnů, co jsem městskou policii volala poprvé. To na mě nastoupila mladá dívka s klukem a začali na téma, že jsem povinná jim ukázat svou fakturu. Naštvalo mě to, protože já nejsem povinna ukazovat vůbec nic. A navíc povídačky o nějakých aktivovaných službách, které z faktury potřebují ověřit, byly krajně nepravděpodobné. Tak jsem se s nimi nepříliš zdvořile rozloučila a zavolala strážníky," popsala Lenka první případ.

Podle sousedů se jen o pár dnů ve stejné lokalitě pohybovali další lidé s podobnými praktikami. "Před barákem stálo bílé auto s logem světlo cosi a kolem lítali kluci v oblecích. Nemám zvonek, tak bušili na okna a kopali do vrat, jenže já špatně chodím, tak jsem otevřít nestihl. Až pak mi soused řekl, že to byli beztak podfukáři, chtěli po něm faktury od elektriky," potvrdil nevítanou návštěvu pan Jiří.

Pětasedmdesátiletá paní Eva dokonce smlouvu na přechod k jinému dodavateli energie podepsala. Problém ovšem nastal, když obratem přijeli pracovníci společnosti a odvezli hodiny. Jenže - cizí. "Dostali se nějak do paneláku a odmontovali hodiny na chodbě. Jenže si nějak špatně přečetli smlouvu a odvezli je sousedce. Stálo mě to hromadu peněz a také nervů, sousedka se mnou dodnes nemluví, protože v tom byla úplně nevinně. Naštěstí se do toho zapojil syn, který všechno vyřídil. A taky mi samozřejmě pěkně vynadal," popsala vlastní nedávnou zkušenost.

Strážníci jsou na stráži

Příslušníci městské policie k podobným případům vyjíždějí často. Podle jejich zkušeností jsou nevítaní návštěvníci velmi často až agresivní a jejich taktikou je zastrašování a vyhrožování nejrůznějšími sankcemi bežné. "Zpravidla si volí lokalitu, kde předpokládají větší výskyt lidí staršího věku. Naštěstí ale stále častěji narazí na někoho, kdo zvedne telefon a upozorní nás, že jsou na lovu," potvrdil jeden ze strážníků.

Podomní prodej je v Prostějově od 19.dubna letošního roku zakázán. "Vyšli jsme vstříc požadavkům obyvatel, kteří se podomními a pochůzkovými prodejci cítí být obtěžováni. Oběťmi agresivních praktik jsou převážně senioři a sociálně slabší občané, kteří často koupí věci předražené a podepíší smlouvy, od kterých někdy nelze odstoupit," uvedla Alena Rašková, náměstkyně primátora.

Prodejci tak končí v rukou správních orgánů, kde je čeká nemalá sankce. Porušení zákazu může právnickou a podnikající fyzickou osobu stát až 200 tisíc korun, fyzickóu osobu, která není podnikatelem, pak až 30 tisíc.  (ber)

Komentáře

Ale jak poznat podvodníka když si vede opravdu jako profesionál ? 

 

Poslat nový komentář