Exekutorský vykonavatel není úřední osobou!

Exekutorský vykonavatel není úřední osobou!
ilustrační foto internet

 

Exekutorský vykonavatel není podle Nejvyššího soudu úřední osobou. Tento verdikt padl po prozkoumání dovolání muže, který vykonavatele napadl slovně i fyzicky a nižším soudem byl potrestán podmíněným trestem za násilí proti úřední osobě. Nejvyšší soud kauzu vrátil obvodnímu soud k novému projednání, informovala ČTK.

Při hodnocení statutu exekutorských vykonavatelů dosud existovaly dva výklady. Nejvyšší státní zastupitelství v dovolání trvalo na tom, že vykonavatelům náleží ochrana spjatá s postavením úřední osoby, stejně jako například exekutorům, soudcům, žalobcům, policistům, poslancům nebo třeba lesní a rybářské stráži. Podle Nejvyššího soudu (NS) je však nutné vycházet z doslovného znění trestního zákoníku, který přiznává status úřední osoby jen soudnímu exekutorovi, nikoli jeho zaměstnanci, kterým vykonavatel je.

NS dospěl k tomuto závěru při projednávání případu muže, který v dubnu 2011 napadl vykonavatele slovně i fyzicky. Podle něj si vykonavatel vynucoval vstup do bytu, kde byl muž pouze na návštěvě a kde neměl žádné věci. To potvrdila i přivolaná policie. Mužovy námitky ale NS nebral v potaz, posuzoval pouze násilí proti úřední osobě, za kterou muže Obvodní soud pro Prahu 10 potrestal 30 měsíci vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Podle NS ovšem muž tento zločin spáchat nemohl, otázkou správné právní kvalifikace se proto musí znovu zabývat obvodní soud. (red)

Poslat nový komentář