Co si mohou a nesmí dovolit exekutoři

Co si mohou a nesmí dovolit exekutoři
ilustrační foto

 

Stále častěji skloňované slovo exekuce budí v lidech víc než nepříjemné pocity. Nikdo nezpochybňuje skutečnost, že dluhy se mají platit, na druhou stranu si řada lidí stěžuje na bezcitné praktiky, stejně jako na dlouhodobé tahanice o neoprávněně zabavený majetek. Co všechno si vlastně exekutoři mohou dovolit?

Co exekutor musí a může: Exekutoři musí mít k prokázání své činnosti průkaz exekutora a pověřovací listinu, kterou vydává soud a opravňuje tím daného exekutora k vykonání exekuce. V případě, že by nastalo podezření, že se jedná o podvodníka, je nutné zavolat policii. Pokud má exekutor podložené důkazy, že se v nemovitostech nachází dlužník, je možné, aby tam vstoupil i bez přítomnosti dlužníka nebo vlastníka nemovitosti a konal svoji práci. V případě pochybení, může exekutora čekat kárné řízení. Exekutor v případě neoprávněného vniknutí do nemovitosti bez přítomnosti dlužníka zodpovídá za všechny škody, které jsou přímé (odvrtání zámku) i nepřímé (nezabezpečení, vykradení bytu) Majetek nemůže být dlužníkovi zabaven, pokud není jeho a jednoznačně se prokáže, že ho kupovala například osoba, která sdílí s dlužníkem nemovitost. V případě, že exekutor zabaví majetek, u kterého nelze jednoznačně určit, komu patří, musí poučit vlastníka věci o právu, že může podat žalobu o vyloučení dané věci z exekučního řízení. Ta dále postupuje soudu, který řeší vlastnictví a rozhodne na základě podložených informací, komu věc patří.

Exekutoři mají pravomoc vstoupit do nemovitosti i bez přítomnosti vlastníka, udávat pokyny, aby dlužník nebránil exekuci, danou věc pomocí nálepky exekučně zabaveno zajistit, nebo přímo danou věc rovnou odvést a umístit do skladu.

Obecně platí, že exekutor smí zabavit veškerý majetek, který má určitou hodnotu a není specificky vyloučen.

 

Co nesmí: Exekutor nesmí zabavit věci citové hodnoty nebo obvyklé k užívání jako je například toaleta či umyvadlo.

Exekutor nesmí zabavit majetek, který potřebujete vy nebo vaše rodina každodenně nebo majetek, který potřebujete ke své práci. Jde například o:

1) běžné oblečení, obvyklé, avšak ne luxusní vybavení domácnosti jako je postel, lednice nebo třeba pračka

2) snubní prsteny

3) zdravotnické potřeby, bez kterých se neobejdete vzhledem k nemoci nebo zdravotnímu handicapu

4) hotovost ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce. Tedy aktuálně 6820 Kč.

5) domácí zvíře

Otázkou zůstává, zda se nová vláda pokusí něco s problémem dělat. V minulosti se o to snažil třeba ministr Pospíšil, který ale po několika opatřeních na zpřísnění pravidel exekucí musel z funkce odejít. Doufejme, že se něco na poli exekucí konečně zlepší (ber)

Komentáře

A tohle jako dovoluje ústava ? Tam nic takového není  a nikdy nebylo..Někdy mám pocit,že lidi si sami šijou na sebe bič a co je horší, ještě ho i přijmou. Probuťe se.

Poslat nový komentář