Může být zvíře předmětem exekuce?

Může být zvíře předmětem exekuce?
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

 

Před nedávnem jsme informovali o chování zaměstnanců exekutorského úřadu, kteří vyhrožovali odvezením a dokonce uspáním psa. Není to tak jednoduché a jde v podstatě o prostředek nátlaku.

Zvíře je z pohledu práva považováno za věc.Jako věc teoreticky podléhá exekuci prodejem věcí movitých. Je ale třeba rozlišit, zda jde o hospodářské zvíře, či domácího mazlíčka. „Z exekuce jsou dle novely exekučního řádu z roku 2013 vyloučena domácí zvířata, u nichž není hospodářský efekt hlavním účelem chovu a která slouží člověku jako jeho společník,“ sdělila PvNovinkám mluvčí Exekutorské komor ČR Petra Bačová. Hospodářské zvíře může exekutor vydražit a získané prostředky použít k umoření dluhů povinného. „V současné době chystáme dražbu exekučně zabavených koní v Rousínově na Rakovnicku. Jde o 65 koní plemene welsh pony, kteří měli být majiteli odebráni pro týrání. Dražba pro ně ale bude nejlepším východiskem, jsou podle odborníků v zuboženém stavu,“ dodala Bačová s tím, že majitel dlužní bezmála 9 milionů, koně se budou prodávat za vyvolávací cenu od 2 do 5 tisíc korun.

V případě domácího mazlíčka je tedy zákon zřejmě jasný, do exekuce nespadá. Jenže. Pokud vlastníte chovnou fenu, vrh štěňat už by mohl být zmíněným hospodářským efektem. Jak mluvčí dodala, v těchto případech jde o individuální řešení. (ber)

Komentáře

Reakce exekutora je vždy stejná. Máte na chovného psa, máte na dluhy. Pokud nechcete platit, vezmeme si psa.  Vše je v jediné větě - Individuální řešení. Takže zase a pouze rozhoduje exekutor :(

Myslím si, že je to neetické a nemorální. Přestože se jedná o chovného psa, tak pro toho člověka, kterému patří, znamená víc, než jen zdroj peněz. Tím mám na mysli zodpovědné chovatele, kteří pro své psy dělají první poslední. Myslím, že v tomhle by měl hrát i větší váhu welfare! Zajímají se pak úřady o ty lidi, kteří ty zvířata koupí? Vůbec se mi nelíbí odebírání zvířat z jiných důvodů, než že se o ně majitel nestará, tak jak má.

Poslat nový komentář